ukenru
v-ukrayini-onovili-viyskoviy-pokhovalniy-ritual-rada-ukhvalila-zakonoproekt

В Україні оновили військовий поховальний ритуал: Рада ухвалила законопроект

 • 40287 переглядiв

КИЇВ. 2 липня. УНН. Верховна Рада ухвалила в цілому законопроект №4636-1 щодо військового поховального ритуалу. "За" проголосували 278 народних депутатів, передає УНН.

Деталі

Законопроектом:

  • визначено порядок поховання загиблих або померлих військовослужбовців та інших осіб, визначених законами України із проведенням військового поховального ритуалу,
  • передбачено повноваження військових посадовців щодо організації поховання із проведенням військового поховального ритуалу.

Так, законопроектом розширено дію положень Статуту гарнізонної та вартової служб Збройних Сил України в частині, що стосується поховання, на:

  • військовослужбовців, які померли або загинули під час захисту незалежності та територіальної цілісності України;
  • військових, які померли або загинули під час проходження служби;
  • померлих або загиблих учасників бойових дій, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України, брали безпосередню участь в АТО/ООС;
  • деякі інші категорії осіб тощо.

Згідно з законопроектом, такий поховальний ритуал не проводиться, якщо вказані особи загинули внаслідок вчинення ними злочину або самогубства.

Організація проведення військового поховального ритуалу, зокрема одержання дозволу від родичів, близьких осіб на організацію поховання за військовим поховальним ритуалом, покладається на начальника гарнізону, а його заступник зобов’язаний призначати почесні варти від військових частин і здійснювати контроль за їхньою підготовкою.

Критика

Як вказували в організації "Юридична сотня" ще у лютому, законопроект нібито не включає до переліку категорій осіб, які мають право бути похованими відповідно до цього порядку, Героїв України, нагороджених орденом “Золота Зірка”, лицарів ордена Богдана Хмельницького та кавалерів ордена “За мужність”, хоча вказує на те, що особи зі званням Герой України та ті, які нагороджені орденами Богдана Хмельницького трьох ступенів або орденами “За мужність” трьох ступенів, мають право на поховання в порядку спеціальної церемонії.

Українські Національні Новини

Політика