ukenru
v-ukrayini-cherez-kharchovi-otruyennya-vidkrili-21-provadzhennya

В Україні через харчові отруєння відкрили 21 провадження

 • 12120 переглядiв

КИЇВ. 5 липня. УНН. З початку 2017 року співробітники Держпродспоживслужби взяли участь в розслідуванні 79 спалахів гострих кишкових інфекційних захворювань, в результаті яких постраждали 941 осіб, з них - 750 дітей. Про це повідомляє прес-служба Держпродспоживслужби.

Під час санітарно-епідеміологічних розслідувань в правоохоронні органи були направлені матеріали по 46 справах, відкрито 21 кримінальне провадження.

Встановлено, що основними причинами, які сприяли виникненню спалахів та харчових отруєнь, були грубі порушення санітарного законодавства.

За аналогічний період минулого року було зареєстровано 70 спалахів, в результаті яких постраждало 1602 людини, з них 816 дітей (50,9%).

Також було розслідувано 49 випадків захворювання на ботулізм, серед яких - 33 випадки були пов'язані з вживанням рибної продукції, в тому числі п'ятеро постраждалих померли.

Припинялася робота 24 об'єктів господарської діяльності, було винесено 15 постанов про накладення штрафів. Також, було притягнуто до дисциплінарної відповідальності дев'ять посадових осіб, від роботи були відсторонені 17 співробітників.

При цьому, у Держпродспоживслужбі не повідомили про причини погіршення санітарно-епідемічної ситуації та не зазначили, хто має нести за це відповідальність.

Нагадаємо, на думку голови асоціації торгових мереж О.Дорошенка, система захисту прав споживачів в Україні є зруйнованою

Водночас, за словами народного депутата С.Тригубенка, Держпродспоживслужба не гарантує українцям безпечне споживання продуктів харчування.

Нардеп зазначив, що контролюючі органи відстоюють права споживачів лише у патових ситуаціях.

“Масове отруєння у київському ресторані і повальна госпіталізація постраждалих таки змусили Держпродспоживслужбу виконувати свою роботу. Сумно, що захищати права споживачів у нас починають або коли більше 30 осіб госпіталізовані із підозрою на сальмонельоз, або коли вже є летальні випадки від ботулізму”, — написав він.

Українські Національні Новини

Суспільство