ukenru
v-ukrayini-bude-sviy-reyestr-teroristichnikh-organizatsiy-rada-posilyuye-borotbu-z-terorizmom

В Україні буде свій реєстр терористичних організацій: Рада посилює боротьбу з тероризмом

 • 249516 переглядiв

КИЇВ. 6 травня. УНН. Народні депутати 5 травня внесли до Верховної Ради законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення боротьби з тероризмом (7349). Тексту документу на сайті Верховної Ради ще немає, однак УНН поспілкувався з кількома нардепами-авторами законодавчої ініціативи, а також ознайомився із супровідними документами.

Цитата

"Удосконалюється весь сектор діяльності органів, які борються з терористичною діяльністю в Україні, вводяться нові терміни – що є організована терористична група, що таке терористична організація, тобто окремі визначення. Вводиться термін, що таке антитерористична підготовка населення – ціла система заходів освітних, просвітницьких і так далі… Там є реєстр терористичних організацій. Саме з метою захисту національних інтересів і національної безпеки, протидії терористичній діяльності, формується реєстр терористичних організацій. Він вноситься (або відповідні організації включаються) до реєстру за рішенням Ради національної безпеки і оборони України і вводиться в дію указом Президента", - розповідає нардеп від "Слуги народу", один з авторів документа Олександр Бакумов.

Деталі

Співрозмовник пояснює своєчасність законопроекту тим, зокрема, що наразі в країні є величезні ризики, серед іншого - стосовно здійснення саме організованих терористичних актів.

Колега Бакумова, заступниця голови комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки Мар'яна Безугла доповнює однопартійця. З її слів, законопроектом 7349 вносяться зміни до закону “Про боротьбу з тероризмом”, які передбачають, серед іншого:

  • запровадження правових основ для проведення антитерористичної підготовки населення;
  • визначення нових суб’єктів боротьби з тероризмом (з урахуванням сучасної системи органів державної влади) та визначення повноважень останніх;
  • удосконалення повноважень Служби безпеки України як головного суб’єкта боротьби з тероризмом;
  • наділення Антитерористичного центру (АТЦ) при СБУ повноваженнями здійснювати міжнародне співробітництво з питань обробки попередньої інформації про пасажирів;
  • утворення у складі АТЦ при СБУ Об’єднаного центру з координації пошуку, звільнення військовополонених та незаконно позбавлених волі осіб внаслідок агресії проти України; удосконалення процедури формування і затвердження Міжвідомчої координаційної комісії АТЦ при СБУ;
  • удосконалення механізмів протидії міжнародному тероризму шляхом запровадження систем обробки попередньої інформації про пасажирів (API/PNR) на базі АТЦ при СБУ;
  • формування реєстру терористичних організацій, встановлення порядку їх включення або виключення з такого реєстру, а також визначення юридичних наслідків включення терористичних організацій до реєстру;
  • делегування уряду України повноважень визначення механізму відшкодування шкоди, заподіяної внаслідок терористичного акту;
  • надання повноважень суб’єктам боротьби з тероризмом брати участь у спільних антитерористичних заходах за участі іноземних держав або міждержавних об’єднань шляхом залучення своїх сил і засобів, а також проводити антитерористичні заходи на території інших держав відповідно до міжнародних договорів та угод.

Окрім того, вносяться зміни до Закону України “Про санкції”, якими передбачається включення терористичних організацій до суб’єктів, щодо яких можуть застосовуватися санкції з боку України, а також доповнення санкцій новими видами.

Ухвалення законопроекту, на думку авторки, сприятиме всебічному посиленню спроможностей загальнодержавної системи боротьби з тероризмом в умовах збройної агресії російської федерації.

"В умовах збройної агресії російської федерації виявлення та усунення причин і умов, які сприяють вчиненню терористичних актів, виявлення, попередження, припинення, розкриття та розслідування терористичних актів, мінімізація та (або) ліквідація наслідків проявів тероризму відіграють надзвичайно важливе значення у забезпеченні національної безпеки України", - каже вона.

На думку авторів законопроекту, протягом останніх років вагомо змінилася система органів державної влади, були утворені нові органи, що фактично виконують функції протидії тероризму (БЕБ України, ДБР України, НАБУ, Служба судової охорони України тощо).

"Тому вкрай важливим є визначення таких органів державної вдали України суб’єктами боротьби з тероризмом", - стверджують автори.

Так, згідно з пояснювальною запискою, з якою ознайомився УНН, до переліку суб’єктів, які безпосередньо здійснюють боротьбу з тероризмом у межах своєї компетенції, додаються Бюро економічної безпеки, Збройні Сили України; Нацгвардія, Служба судової охорони, НАЗК, НАБУ та ДБР, а також розвідувальні органи України, центральні органи виконавчої влади, що забезпечують формування та реалізують державну політику у сферах транспорту тощо.

Також законопроектом уточнюються повноваження суб’єктів, які безпосередньо здійснюють боротьбу з тероризмом. Зокрема, СБУ окрім вже існуючих повноважень отримує завдання здійснювати антитерористичну підготовку населення та науково-методологічне забезпечення антитерористичної діяльності.

Документ уточнює підстави для включення організацій до реєстру терористичних організацій, зокрема це може бути визнання організації терористичною на міжнародному рівні, вироки судів, встановлені факти провадження організацією терористичної діяльності за кордоном, яка створює загрозу національній безпеці України тощо.

Як зазначає Бакумов, законопроект удосконалює процес притягнення до відповідальності для правоохоронних органів.

"Поруч із цим законопроектом є інший законопроект, який вносить зміни саме до Кримінального кодексу України, який визначає специфіку кваліфікації кримінальних правопорушень, а саме злочинів у цій сфері, і відходить від класичної системи кваліфікації злочинів", - додає співрозмовник.

Українські Національні Новини

Політика