ukenru
v-ukraini-khochut-zaprovadyty-pochatkovu-zahalnoviiskovu-pidhotovku-u-shkolakh-ta-proftekhuchylyshchakh-u-radi-rozghlianut-zakonoproekt

В Україні хочуть запровадити початкову загальновійськову підготовку у школах та профтехучилищах. У Раді розглянуть законопроект

 • 24565 переглядiв

Верховна Рада планує запровадити початкову загальну військову підготовку для старшокласників та учнів професійно-технічних навчальних закладів шляхом викладання предмету "Захист Вітчизни" з метою формування у громадян первинних військових знань та оборонної свідомості.

Верховна Рада на одному з найближчих засідань планує розглянути у першому читанні законопроєкт, який запроваджує початкову загальновійськову підготовку освіти для учнів старших класів шкіл та студентів професійно-технічних навчальних закладів, шляхом викладання навчального предмета "Захист України". Про це пише УНН з посиланням з посиланням на порядок денний засідання ВР.

Деталі

Законопроєкт передбачає запровадження початкової загальновійськової підготовки, яка здійснюється "з метою формування у громадян первинних загальновійськових знань і спеціальних компетентностей стосовно оборонної свідомості, ознайомлення громадян з місцем і роллю громадянина у зв’язку з усвідомленням свого обов’язку щодо збройного захисту України".

Така підготовка буде проводитися у закладах загальної середньої, професійної (професійно-технічної), фахової передвищої, вищої освіти для учнів старших класів шкіл та студентів професійно-технічних навчальних закладів, шляхом викладання навчального предмета "Захист України" та здійснення заходів спрямованих на військово-патріотичне виховання.

Програми з навчального предмета "Захист України" розроблятимуться та затверджуватимуться Міністерством освіти і науки України, за погодженням з Міністерством оборони.

Нагадаємо

Верховна Рада схвалила законопроект про мобілізацію, який запроваджує різні положення, в тому числі зобов'язує осіб з інвалідністю після 24 лютого 2022 року пройти повторний медичний огляд, обмеження на керування автомобілем для тих, хто ухиляється від військової служби, а також необхідність мати при собі військово-облікові документи.