ukenru
v-tunisi-pid-chas-aktsiyi-protestu-na-chest-revolyutsiyi-2011-roku-stalas-biyka

В Тунісі під час акції протесту на честь революції 2011 року, сталась бійка

 • 18854 переглядiв

КИЇВ. 14 січня. УНН. Протестувальники побилися з поліцією в столиці Тунісу в п'ятницю після того, як юрби зібралися, незважаючи на нові обмеження COVID-19, щоб відзначити 11-ту річницю революції, що викликала повстання "арабської весни". Про це пише УНН з посиланням на Associated Press.

Деталі

Незважаючи на заборону уряду на збори, кілька сотень демонстрантів вийшли на вулиці в центрі Тунісу, але не змогли вийти на головну вулицю міста через велику присутність поліції та барикад.

Поліція застосувала водомети та сльозогінний газ по натовпу в кілька сотень людей. Декілька протестувальників було заарештовано, деякі отримали поранення.

У середу уряд знову запровадив загальнонаціональну комендантську годину в нічний час і оголосив про заборону на публічні збори, пославшись на сплеск коронавірусної інфекції.

Проте кілька політиків та активістів громадянського суспільства заявили, що це рішення було політично мотивовано, щоб запобігти будь-яким пам'ятним демонстраціям на честь роковин 14 січня.

Контекст

У липні минулого року президент Тунісу Кайс Сайєд раптово відправив у відставку уряд і припинив роботу парламенту, прийнявши на себе широкі повноваження. Його критики назвали ці заходи "державним переворотом", а подальша консолідація влади Сайєда викликала масові демонстрації як за, так і проти нього.

Безліч нових заходів включало його рішення перенести офіційний національний день революції з 14 січня на 17 грудня.

У вересні Сайєд частково призупинив дію конституції країни 2014 року та наділив себе декретом. З того часу спостерігачі попереджають про відступ від демократії, тоді як правозахисники засудили арешти кількох діячів останніми місяцями, зокрема зовсім недавно віце-президента Ennahdha — найбільшої партії ісламістів Тунісу — і колишнього міністра юстиції Нуреддіна Бхірі.

Минулого місяця Сайєд оголосив про дорожню карту виходу з політичної кризи в країні, починаючи з консультацій 15 січня. Він вважає, що консультації стануть основою для планування референдуму з політичної реформи, у липні та наступних парламентських виборів наприкінці року.

Українські Національні Новини

Новини Світу