v-rf-zbilshuietsia-kilkist-memorialiv-zahyblym-viiskovym-vstanovlennia-pamiatnykh-doshchok-u-shkolakh-vyklykaie-zaperechennia-u-mistsevykh-kerivnykiv

В рф збільшується кількість меморіалів загиблим військовим: встановлення пам'ятних дощок у школах викликає заперечення у місцевих керівників

 • 32836 переглядiв

росія стикається з напруженістю через збільшення кількості меморіалів солдатам, полеглим в Україні; місцеві лідери виступають проти меморіальних дощок "героям" у школах, посилаючись на психологічний вплив на дітей.

По всій росії з'являються меморіали людям, які у складі окупаційних військ загинули під час повномасштабного вторгнення в Україну: їх встановлюють з ініціативи родичів, організацій, частково російським військовим міністерством. Разом з тим "обов’язкова" меморіалізація військових у вигляді "парти героїв" або табличок на школах все більше тисне психологічно – місцеві керівники звертаються з проханням припинити вішати дошки загиблим, пише Радіо Свобода та передає УНН.

Деталі

Як вказує видання, російське міноборони фінансує так звану програму "увічнення пам'яті загиблих при захисті вітчизни на 2019-2024 роки", яка обійшлася державі-агресору більш ніж п'ять у мільярдів рублів.

При цьому, зовсім нещодавно військове відомство окупантів збільшило з 199,272 до 228,005 кількість імен загиблих, - їх мають нанести на меморіальні споруди військових поховань у рамках п'ятирічної програми.

Якою мірою це зростання пов'язане з війною росії в Україні, оцінити складно: за цією програмою ставлять і реконструюють меморіали також учасникам Другої світової, воєн в Афганістані, Чечні та Сирії.

Сили оборони за добу завдали 12 авіаударів по російській армії – Генштаб28.12.23, 07:18

Пам'ятники з'являються за приватною ініціативою. Видання пише, що у передмісті Бєлгорода місцевий житель "профінансував меморіал своїм однополчанам, які розлучилися з життям у бою, в якому меценату вдалося вижити".

Також встановлення пам'ятників курирують громадські організації, які співпрацюють із владою.

Як розповідає антрополог, співробітник Ліверпульського університету ім. Джона Мурса Сергій Мохов, багато пам'ятників з'являється переважно на місцях поховань.

Складно сказати, яку функцію [нові пам'ятники загиблим військовим] зараз виконують, бо вони не представляють зараз жодного зрозумілого наративу. Ми поки що не можемо зрозуміти їхню основну ідею, жорсткий меседж практик, що масово складаються, до яких були б залучені не тільки безпосередньо родичі загиблих

- каже дослідник.

Некрополь в школі 

Поширений спосіб меморіалізації військових у вигляді "парти героїв" або табличок на школах, випускниками яких були загиблі, вже стикається з частковим відторгненням, оскільки тисне психологічно.

На Таврійському напрямку вчора у полон здалися 20 окупантів28.12.23, 15:43

Як розповідає Радіо Свобода, керівник "Альянсу вчителів", вже існують історії встановлення дощок: це як політичне рішення згори, яке буде виконано і чинити опір якому неможливо. Тобто є випадки коли прихильники вторгнення не хотіли бачити меморіальні дошки в школі, і навпаки.

 "[Серед учителів формується думка], що не потрібно створювати постійне нагадування про смерть. Уже є школи, де по 3-5 дощок, як на стіні колумбарію

 - каже він.

Цікавий факт стався в листопаді у місті пенза, де мер олександр басенко на засіданні міської думи зажадав припинити вішати дошки загиблих учасників російської агресії на освітні установи.

Я хочу, щоб ви задумалися, як дитячою психікою буде сприйматися велика кількість меморіальних дощок на будівлях шкіл. Це насамперед освітні установи, де навчаються діти від 7 років. Я, можливо, скажу військову таємницю, але в нас є школи, де по 7-8 загиблих випускників. [...] Ми просимо час, щоб і вшанувати пам'ять, і не створювати, будемо говорити так, некрополі на будівлях шкіл. Зрозумійте, там діти, у них психіка ще не усталена

- серед іншого пояснив мер пензи.

Нагадаємо

Втрати російських окупантів з початку повномасштабного вторгнення рф в Україну сягнули вже близько 355 750 осіб, 5913 танків та тисяч одиниць іншої військової техніки, повідомили у Генеральному штабі ЗСУ.

Також УНН повідомляв, що українські солдати, захоплені в полон і розстріляні російськими військами, були бійцями 82 окремої десантно-штурмової бригади ДШВ ЗС України.

Ігор Тележніков

Війна

    Популярні

    Новини по темі

    Держборг України перевищив 5 трлн грн

     • 70991 переглядiв