ukenru
v-okupovanomu-krimu-sud-vinis-zaochni-viroki-mustafi-dzhemilyevu-ukrayina-vidreaguvala

В окупованому Криму суд виніс заочні вироки Мустафі Джемілєву. Україна відреагувала

 • 87835 переглядiв

КИЇВ. 22 квітня. УНН. Підконтрольний рф так званий "Армянський міський суді" у тимчасово окупованому Криму виніс заочні вироки лідеру кримськотатарського народу Мустафі Джемілєву. Як наголосила омбудсмен Людмила Денісова, усі обвинувачення стосовно громадянина України є надуманими та мають політичне підґрунтя, а кримінальні справи – сфабриковані, передає УНН.

Деталі

"Суд" незаконно засудив Мустафу Джемілєва за частиною 3 ст. 322 УК рф до двох років позбавлення волі умовно за начебто "незаконний перетин" адміністративної межі між Херсонською областю та окупованим Кримом 3 травня 2014 року. Попри вирок, "суд" звільнив Мустафу Джемілєва від відбування "покарання" за амністією "у зв'язку із 70-річчям перемоги".

За частиною 1 статті 222 Кримінального кодексу росії (незаконні придбання, передача, збут, зберігання, перевезення, пересилання або носіння зброї, основних частин вогнепальної зброї, боєприпасів) "суд" призначив Мустафі Джемілєву 1 рік позбавлення волі та 15 тисяч російських рублів штрафу та звільнив від покарання у зв'язку із закінченням термінів давності притягнення до відповідальності.

За статтею 224 КК Росії (недбале зберігання вогнепальної зброї) суд призначив 20 тисяч російських рублів штрафу та звільнив від покарання у зв'язку із закінченням термінів давності притягнення до відповідальності.

Додамо

"Усі обвинувачення стосовно громадянина України є надуманими та мають політичне підґрунтя, а кримінальні справи – сфабриковані. Сьогоднішні вироки стали ще одним свідченням того, що країна-окупант продовжує політику переслідування та репресій українських громадян", - наголосила Денісова.

Омбудсмен наголосила, що від початку цього судилища Мустафа Джемілєв був позбавлений права на справедливий судовий розгляд справи, доступу до правосуддя та ефективного юридичного захисту, що є прямим порушенням статей 6, 13 Європейської Конвенції з прав людини.

"Звертаюся до Комісії ООН з розслідування порушень прав людини під час військового вторгнення рф в України, врахувати ці факти порушення рф прав людини в Україні", - резюмувала Денісова.

Українські Національні Новини

Політика