ukenru
v-mzs-vidreaguvali-na-povernennya-ukrayini-zakhoplenikh-rf-suden

В МЗС відреагували на повернення Україні захоплених РФ суден

 • 10866 переглядiв

КИЇВ. 18 листопада. УНН. Незважаючи на повернення моряків та суден, спір щодо порушення Росією імунітетів трьох військово-морських суден та 24 членів їхніх екіпажів біля Керченської протоки 25 листопада минулого року триває. Про це йдеться в коментарі МЗС України щодо повернення Росією трьох українських військово-морських суден "Нікополь", "Бердянськ" і "Яни Капу", передає УНН.

"Пройшло 358 днів з моменту незаконного захоплення і затримання Росією трьох українських військових кораблів в акваторії Чорного моря. 18 листопада кораблі нарешті були передані представникам українських органів влади", - йдеться в коментарі.

У МЗС нагадали, що, згідно з наказом Міжнародного трибуналу з морського права від 25 травня 2019 року, Росія мала невідкладно передати під контроль України згадані судна. Водночас, підкреслюють дипломати, росіянам знадобилось майже півроку для такого повернення.

"Після ретельної перевірки і експертизи стане зрозумілим, в якому стані повернуто українські кораблі, чи було з них вилучено обладнання та документацію", - зазначили вони.

У міністерстві нагадали також, що 1 квітня 2019 року МЗС, згідно з Конвенцією ООН з морського права, повідомило Російську Федерацію про спір щодо порушення нею імунітетів трьох військово-морських суден та 24 членів їхніх екіпажів.

"Незважаючи на повернення моряків та суден, спір триває, сформовано арбітражний трибунал і вже 21-22 листопада в Гаазі відбудуться перші процесуальні слухання, на яких будуть визначені подальші процедурні питання розгляду справи. Українська сторона докладає зусиль з метою встановлення арбітражним трибуналом порушення Росією Конвенції ООН з морського права під час затримання і утримання "Нікополя", "Бердянська" і "Яни Капу" та 24 членів їхніх екіпажів. Імунітети військових суден є основоположним принципом міжнародного звичаєвого та морського права. Жоден не має права їх порушувати, а у разі порушення винні мають понести повну відповідальність", - наголосили у дипвідомстві.

Як повідомляв УНН, українські катери “Нікополь”, “Бердянськ” та буксир “Яни Капу” прямують в напрямку материкової України.

Українські Національні Новини

Політика