ukenru
v-irani-odeskomu-moryaku-zagrozhuye-smertna-kara

В Ірані одеському моряку загрожує смертна кара

 • 12584 переглядiв

КИЇВ. 2 червня. УНН. В Одесі відбувся флешмоб на підтримку одеського моряка Андрія Новічкова, який уже понад рік перебуває в іранській в'язниці. Йому загрожує повішення. Про це повідомив представник фонду благодійній організації "Фонд допомоги морякам "Асоль" Петро Петров на своїй сторінці в Facebook, передає УНН.

"Флешмоб від друзів Андрія Новічкова в підтримку одеського моряка, який більше року утримується Іраном", – написав Петров, зазначивши, що подія відбулася в парку Перемоги в Одесі.

Крім того, на офіційному інтернет-представництві Президента України розміщена петиція про захист громадянина України Андрія Новiчкова від смертної кари.

"17 січня 2017 року о 8:37 на судні Arezoo, під прапором Ірану, порт приписки Qeshm стався інцидент. Молодший рядовий матрос Mohammad Bahranpoor, за національністю іранець, вистрибнув за борт. Свідком цієї події став Андрій Олександрович Новiчков. Він відразу ж, як того вимагає морський кодекс, підняв тривогу та організував рятувальні роботи. Тіло матроса знайдено не було. Після прибуття в Іран Андрія Олександровича Новiчкова зняли з судна і відвезли в суд, де пред'явили звинувачення у вбивстві", – йдеться в петиції.

Також вказано, що справа Новiчкова ведеться на перською мовою, якої він не розуміє, тому українець не знає, в чому і на підставі яких фактів його звинувачують.

Новiчков уже понад рік перебуває в іранській в'язниці. Якщо суд шаріату визнає українця винним, йому загрожує смертна кара через повішення.

Заявники закликали, аби Президент розглянув справу. А також вони вимагають створення міждержавної комісії, яка зможе ознайомитися з матеріалами справи, дати висновок про легітимність процесу над Новічковим і дотримання порядку суду і слідства. При виявленні таких порушень комісія буде зобов'язана звертатися в верховні інстанції та міжнародні організації.

Нагадаємо, п’ятеро українських моряків, які майже місяць утримувалися піратами в заручниках у дельті Нігеру, повернулися в Україну. Ще один українець прибуде після завершення лікування в Нідерландах. 

Українські Національні Новини

Кримінал та НП