v-anhlii-znaideno-skamianilyi-cherep-hihantskoho-morskoho-chudovyska-doistorychnykh-chasiv

В Англії знайдено скам'янілий череп гігантського морського чудовиська доісторичних часів

 • 36249 переглядiв

На англійському узбережжі Юрського періоду знайдено скам'янілість черепа пліозавра віком 150 мільйонів років. Експерти вражені тим, як добре зберіглися рештки цієї істоти.

У південно-західній Англії знайдено унікальну скам’янілість черепа пліозавра – тварини, яка існувала 150 мільйонів років тому. Про це повідомили BBC, передає УНН.

Деталі

Рештки були знайдені на так званому Юрському узбережжі – ділянці берегової лінії графства Дорсет, відомої тим, що там зійшлися породи тріасового, юрського та крейдяного періодів і де часто знаходять скам'янілі залишки доісторичних істот.

Вважається, що пліозаври існували в океані приблизно 150 мільйонів років тому.

Довжина знайденого скам’янілого черепа становить два метри. Череп має 130 довгих, гострих як бритва зубів, якими істота могла вбити свою жертву одним укусом.

Експерти зазначають, що загалом пліозавр мав довжину 10-12 метрів і використовував свої чотири кінцівки, схожі на ласти, щоб рухатися по воді. Доктор Андре Роу з Брістольського університету назвав істоту "підводним тиранозавром".

Експерти відзначають унікальну збереженість знахідки.

У всьому світі навряд чи коли-небудь знайдено зразки з таким рівнем деталізації. І якщо вони є, то багато частин відсутні, тоді як цей, хоча він трохи спотворений, у ньому є кожна кістка

- каже експерт із скам’янілостей Стів Етчес.

Знайдені рештки будуть виставлені у музеї. Учені припускають, що інші частини кістяка істоти все ще знаходяться у скельній породі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Археологи у Помпеях знайшли "тюремну пекарню", в якій працювали раби

Ганна Оніщенко

Культура

    Популярні

    Новини по темі

    Реєстр декларацій відкрито: хто з міністрів подав декларації

     • 31372 переглядiв

    У 2023 році у світі відбувається 183 регіональні конфлікти - Bloomberg

     • 28334 переглядiв