ukenru
v-amku-visunuli-rekomendatsiyi-naybilshim-virobnikam-sigaret

В АМКУ висунули рекомендації найбільшим виробникам сигарет

 • 14713 переглядiв

КИЇВ. 13 листопада. УНН. Антимонопольний комітет України висунув рекомендації найбільшим виробникам сигарет, закликавши їх обмежити монополізм та розвивати конкуренцію на ринку дистрибуції. Про це повідомляє УНН із посиланням на пресслужбу АМКУ.

"Виробники сигарет мають забезпечити прозорі умови дистрибуції. Така головна мета рекомендацій АМКУ, наданих 12 листопада найбільшим виробникам сигарет в Україні (групі компаній Філіп Морріс, групі компаній Бритіш Американ Тобакко, групі компаній Джей Ті, групі компаній Імперіал Тобакко), які мають вжити заходів, спрямованих на обмеження монополізму та розвиток конкуренції на ринку дистрибуції сигарет", - йдеться в повідомленні.

За інформацією АМКУ, з серпня 2019 року надійшла велика кількість заяв від учасників ринку сигарет на дії ТОВ "Тедіс Україна" та певних виробників. Заявники скаржаться на обмеження обсягів реалізації сигарет з березня цього року, що не дає можливості здійснювати свою господарську діяльність.

Так, АМКУ рекомендовано виробникам вжити наступних заходів:

- привести відносини з реалізації сигарет у відповідність до вимог законодавства про захист економічної конкуренції;

- припинити та утриматися в подальшому від необґрунтованого обмеження обсягів реалізації сигарет покупцям;

- розробити та оприлюднити умови (критерії) до дистрибуторів; забезпечити укладання з потенційними дистрибуторами договорів на поставку тютюнових виробів;

- забезпечити реалізацію власного виробленого товару дистрибуторам в обсягах, що не призведуть до встановлення та/або подальшого збереження монопольного (домінуючого) становища суб’єктів господарювання на ринку дистрибуції сигарет.

Також, на думку Комітету, під визначення "дистрибутора" у цих рекомендаціях не можуть підпадати суб’єкти господарювання, пов’язані з виробником (або один з одним) відносинами контролю.

Нагадаємо, Верховний Суд за участі Генпрокуратури виніс остаточне рішення у справі про зловживання ТОВ “Тедіс Україна” монопольним становищем на ринку дистрибуції сигарет та наклав штраф в сумі 431 млн грн.

Українські Національні Новини

Політика