ukenru
v-amku-ne-bachat-pozitivnoyi-dinamiki-schodo-konkurentsiyi-na-energorinku

В АМКУ не бачать позитивної динаміки щодо конкуренції на енергоринку

 • 13736 переглядiв

КИЇВ. 6 листопада. УНН. Голова Антимонопольного комітету Юрій Терентьєв заявив про повну відсутність позитивних зрушень у формуванні конкуренції на енергетичному ринку України. Про таке повідомляє пресслужба АМКУ, інформує УНН.

Під час засідання АМКУ із представниками Міністерства енергетики та захисту довкілля України, Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), учасниками ринку, експертами та журналістами, голова АМКУ відзначив важкі умови формування нового енергетичного ринку і проблеми з організації конкурентного середовища в цих умовах.

"Жодного з встановлених індикаторів конкуренції в перші місяці роботи нового енергоринку ми не спостерігаємо. Тобто, немає збільшення кількості учасників, профіциту пропозиції, зниження ціни, підвищення якості надання послуг. Але при цьому ціни ростуть, окремі ринки мають дефіцит пропозиції, а деякі елементи ринку взагалі не впроваджені. Натомість ні від регулятора (НКРЕКП), ні від учасників ринку заяв до Комітету щодо можливих зловживань не надходило", - заявив Терентьєв.

При цьому, щодо питання дефіциту ринків глава АМКУ повідомив, що Комітет в подальшому ще дасть свою оцінку, штучний він чи реальний насправді.

Також для учасників зустрічі були презентовані рекомендації Антимонопольного комітету, спрямовані на негайне подолання перекосів у роботі нового енергоринку та розвитку конкуренції.

Зокрема, серед принципів втілення рекомендацій визначено на:

  • добросовісній конкуренції;
  • забезпеченні балансу між попитом та пропозицією;
  • вільному виборі електропостачальника споживачем;
  • недискримінаційному ціноутворенні, що відображає економічно обґрунтовані витрати;
  • співробітництві та інтеграції ринку на регіональному та загальноєвропейському рівнях;
  • недискримінаційому і прозорому доступі до системи передачі та систем розподілу електроенергії.

Резюмуючи результати проведеного заходу, голова АМКУ Юрій Терентьєв зазначив, що рекомендації надані з метою розвитку конкуренції та усунення передумов для порушень. Виконання рекомендацій Комітету убезпечить від відкриття справ (як проти учасників ринку, так і проти органів влади).

Як повідомлялося раніше, у Раді запропонували вперше з 1999 року заслухати звіт АМКУ.

Українські Національні Новини

Економіка