ukenru
uzhe-ye-blizko-300-vipadkiv-porushen-u-sferi-okhoroni-prirodi-sprichinenikh-viynoyu

Уже є близько 300 випадків порушень у сфері охорони природи, спричинених війною

 • 237123 переглядiв

КИЇВ. 6 червня. УНН. Станом на початок червня зафіксовано близько 300 випадків порушень природоохоронного законодавства, спричинених збройною агресією. Про це в коментарі УНН повідомив представник Державної екологічної інспекції України та керівник Робочої групи міжнародних експертів при оперативному штабі Держекоінспекції Олексій Обрізан.

Цитата

«Станом на 2 червня зафіксовано близько 300 випадків порушення природоохоронного законодавства, спричинених збройною агресією. Серед найнебезпечніших фактів слід виділити пожежі на нафтосховищах, підірвані резервуари з хімічними речовинами, такими як аміак та селітра, пошкоджені газопроводи і знищені водні судна в акваторії Чорного моря», – зазначив Обрізан.

Він повідомив, що під загрозою перебувають близько 3 мільйонів гектарів цінних земель, які мають важливе континентальне значення в аспекті збереження рідкісних видів і природних оселищ флори та фауни. Деякі з них опинилися в зоні активних бойових дій. Наприклад, унікальні цілинні степові масиви, лучні угіддя, крейдяні схили на Сході, приморські екосистеми Південної України, Поліські північні болота, природно-заповідні території Азово-Чорноморського узбережжя, які опинилися в зоні гуманітарної кризи. Серед них національний природний парк “Азово-Сиваський”, ексклюзивний біосферний заповідник Асканія-Нова, національний парк “Джарилгацький”. Через руйнування водоочисних споруд завдається шкода українським водним ресурсам.

Цитата

«Специфічним питанням залишається масове мінування російськими окупантами територій. Адже, крім небезпеки для громадян, мінування становить істотну екологічну загрозу для різноманіття ґрунтів, рослин та біотопів. Висока концентрація важких металів і токсичних речовин, спричинена внаслідок потрапляння вибухових речовин та їх трансформації у ґрунті, робить землі небезпечним для подальшого сільськогосподарського використання. Під час детонації ракет та артилерійських снарядів утворюється чадний газ, азот, вуглекислий газ, водяна пара, оксиди азоту, формальдегіди, синильна кислота, токсичніорганічні сполуки. Вони можуть вивільнятися в атмосферу і стати причиною утворення кислотних дощів із значними концентраціями оксиду сірки та азоту. Опади у такому вигляді спостерігаються на значній віддаленості від місць бойових дій і за межами нашої держави. Як результат – вплив на кислотність ґрунтів, опіки рослин, погіршення якості питної води та в подальшому загального стану здоров’я населення», – повідомив Обрізан.

Нагадаємо

В Україні почали рахувати екологічні збитки від ударів окупантів.

Українські Національні Новини

Економіка