use-skladno-rada-biznesu-i-uriad-ne-zmohly-diity-konsensusu-shchodo-pidvyshchennia-podatkiv

Усе складно. Рада бізнесу і уряд не змогли дійти консенсусу щодо підвищення податків

 • 109754 переглядiв

Відбулися перші консультації між бізнесом та владою щодо підвищення податків. Консенсусу не досягнуто, сторони домовились продовжити діалог наступного тижня в комітеті Верховної Ради.

Відбувся перший раунд консультацій між бізнесом, експертним середовищем та владою щодо урядової ініціативи про підвищення податків. Остаточного варіанту, у якому вигляді відбуватиметься підвищення поки що немає, консультації щодо цього продовжуватимуться, пише УНН.

Деталі

Засідання Ради з питань підтримки підприємництва в умовах воєнного стану, створеної при Президентові України в середу зустрілась із представниками влади для обговорення урядового законопроєкту №11416, який передбачає підвищення податків.

У засіданні, яке тривало понад 2,5 години, взяли участь премʼєр Денис Шмигаль, перший віцепрем'єр-міністр економіки Юлія Свириденко, міністр фінансів Сергій Марченко, голова Комітету Верховної ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев, а також голова Офісу президента Андрій Єрмак. Бізнес спілкувався із владою у закритому режимі – без журналістів.

За результатами зустрічі премʼєр Денис Шмигаль повідомив, що консенсусу досягти поки не вдалося.

Домовились, що це початок діалогу. Будемо спільно працювати на базі комітету ВРУ, аби знайти найбільш ефективні рішення в максимально короткі строки. Бізнес має слово і має вплив на всі ці рішення

написав він.

Водночас за його словами, влада розуміє, що для бізнесу запропоноване підвищення податків може бути викликом.

За словами члена Ради бізнесу - співзасновника monobank Олега Гороховського представники бізнесу під час засідання намагалися глибше зрозуміти, чи використав Кабмін усі можливості для оптимізації бюджетних видатків і збільшення доходів.

Він додав, що в ході спілкування члени Ради бізнесу наголосили на кількох питаннях. Зокрема, висловили побоювання, що збільшення податків призведе до тінізації економіки та знищення малого та середнього бізнесу і, зрештою, матиме дуже короткостроковий ефект після якого податків буде збиратися навіть менше, ніж зараз.

Крім того, за його словами, у Раді бізнесу вважають, що поки велика кількість великих і дуже великих бізнесів використовують дроблення на ФОП, зарплати в конвертах, дірки в митниці, обхід акцизів - не варто говорити про підвищення податків, а влада повинна сфокусуватися на їхньому адмініструванні та справедливості щодо їхньої сплати усіма.

Ми говорили про економічну мобілізацію, яка може принести мільярди гривень до бюджету. Ми запитували, чому сьогодні імпортерам у країні живеться краще, ніж експортерам при глибоко негативному сальдо зовнішньої торгівлі. Поставили низку інших питань від лібералізації ринку віртуальних активів до продажу майна, конфіскованого у рашк,

- додав Гороховський.

Він зазначив, що представники Уряду та Міноборони, зі свого боку, пояснили що додаткових 500 млрд грн цього року планують використати на зарплати військовим (60%) і закупівлю зброї, техніки та інші витрати (40%).

Отримати 500 млрд грн планується з різних джерел:- майже 3/4 – це збільшення внутрішніх запозичень, а також перевиконання діючих доходів держбюджету, у тому числі за рахунок детінізації економіки;- близько 1/4 – це перегляд податків,

- зазначив Гороховський.

Він додав, що бізнес і влада домовились продовжити консультації щодо підвищення податків наступного тижня у комітеті Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики."Усе складно…", - резюмував Гороховський.

Змусить бізнес йти в тінь. Чим небезпечна урядова ініціатива підвищення податків31.07.24, 09:00

Водночас голова податкового комітету Ради Данило Гетманцев після зустрічі з бізнесом натякнув, що чим би не завершились консультації, підвищення податків українцям не уникнути.

Обговорили разом з провідними аналітичними центрами країни законопроект N11416 КМ про підвищення податків. Конструктивно і з розумінням всіх обставин складного, але безальтернативного рішення. Всі розуміємо, що рішення болісне, але необхідне,

- повідомив він.

За словами Гетманцева, найбільше питань у членів Ради бізнесу було до підвищення військового збору і запровадження податку з обороту.

"Разом з Мінфіном обговорили можливі альтернативи у вигляді ПДВ та скасування деяких пільг. Доручили Мінфіну опрацювати", - зазначив голова податкового комітету Ради.

За словами члена Комітету Верховної ради з питань фінансів, податкової та митної політики Ніни Южаніної, поки не зрозуміло чи буде влада скорочувати видатки і боротися з тінню в економіці, збільшуючи таким чином надходження до держбюджету.

Так і залишається незрозумілим, чи погодилась влада, насамперед скорочувати видатки та направляти зусилля на боротьбу із тіньовим сектором. Не схоже. І гарні слова про те, що бізнес має вплив на рішення - не тішать. Бо знаю і наперед передбачу, що діалог може і буде, але закінчиться він рішенням не на користь бізнесу,

- зазначила вона.

Нагадаємо

Уряд вніс на розгляд Верховної Ради законопроєкти про підвищення податків та зміни до держбюджету на 2024 рік. Кабмін пропонує парламенту підвищити ставку військового збору до 5%, а за деякими операціями до 30%. Голова Комітету Верховної ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев підтримав таку урядову ініціативу, зазначивши, що інших варіантів, ніж погодитись на пропозицію Кабміну підвищити окремі податки (військовий збір, акцизи, зокрема, на паливо і тютюн), збільшити відповідну податкову базу, а також розмістити більше ОВДП, що також може передбачати емісію НБУ, не бачить.

Так це погане рішення, яке стримуватиме економічне відновлення, зростання доходів громадян і потенційно нестиме ризики для макро-фінансової стабільності. Утім іншого шляху, ніж закрити розрив у військових зараз не має, бо вже за декілька місяців ми зіткнемось зі значним дефіцитом коштів на поточне утримання війська, що почне різко поглиблюватись під кінець року,

написав Гетманцев.

Голова податкового комітету Ради неодноразово озвучував ідею підвищення податків в Україні. На думку економічного експерта Юрія Гаврилечка ліквідація податкової та митниці і переведення економіки на воєнні рейки може бути альтернативою ідеї Гетманцева про підвищення податків задля закриття бюджетної діри.

Додамо

Законопроєкт, який передбачає підвищення податків розкритикував раніше заступник голови податкового комітету парламенту Ярослав Железняк. За його словами, не зрозуміло, чому пропонуються такі зміни оподаткування та на яких розрахунках вони ґрунтуються.

Крім того, мобільні оператори, що працюють в Україні вважають, якщо парламент підтримає урядову ініціативу і підвищить податки – це буде кроком назад у доступності мобільного звʼязку, який критично необхідний в умовах війни.

Українці в опитуванні, яке провів УНН, порадили владі в першу чергу зайнятися боротьбою з корупцією, замість підвищення податків. Вони вважають, що збільшення податкового навантаження може призвести до зменшення підтримки армії донатами.

Популярні

Новини по темі

У Грузії набув чинності закон про "іноагентів"

 • 11973 переглядiв

Умєров: додаткові ресурси на оборону критично важливі

 • 26709 переглядiв

Стрілець Куліш приніс Україні "срібло" Олімпіади-2024

 • 55795 переглядiв