uriad-vdoskonalyv-kompensatsiiu-hromadam-nedonadkhodzhennia-vid-pdfo

Уряд затвердив додаткову допомогу постраждали від війни громадам і вдосконалив компенсацію недонадходження від ПДФО

 • 27967 переглядiв

Кабінет міністрів України ухвалив постанову про надання додаткової допомоги деокупованим та постраждалим від війни громадам, а також вдосконалив компенсацію реверсної дотації за жовтень-грудень і компенсацію недонадходження від ПДФО. Кошти будуть спрямовані на виплату заробітної плати працівникам бюджетної сфери та оплату комунальних послуг.

Кабінет міністрів ухвалив постанову про додаткову допомогу деокупованим громадам та громадам, що постраждали від війни, і вдосконалив компенсацію реверсної дотації за жовтень-грудень і компенсацію недонадходження від ПДФО. Про зміни повідомив Прем'єр-міністр Денис Шмигаль у промові під час засідання уряду у вівторок, пише УНН.

Сьогодні приймаємо постанову про додаткову допомогу деокупованим громадам та громадам, що постраждали від війни. Вдосконалюємо компенсацію реверсної дотації за жовтень-грудень і компенсацію недонадходження від ПДФО

- сказав Шмигаль.

Прем'єр вказав, що отримані кошти органи місцевого самоврядування витратять на зарплати бюджетникам та на оплату комунальних послуг.

Як зазначив представник уряду у парламенті Тарас Мельничук, ідеться про зміни, які внесено до Порядку та умов надання у 2023 році додаткової дотації з держбюджету місцевим на здійснення повноважень органів місцевого самоврядування на деокупованих, тимчасово окупованих та інших територіях України, що зазнали негативного впливу у зв’язку з повномасштабною війною рф.

А також доповнено Порядок новим пунктом щодо компенсації місцевим бюджетам, що перераховують у 2023 році реверсну дотацію до держбюджету, перерахованої у жовтні та визначеної до перерахування у листопаді-грудні 2023 року реверсної дотації; та щодо компенсації від недонадходження податку на доходи фізичних осіб (без надходження податку на доходи фізичних осіб з грошового забезпечення, грошових винагород та інших виплат, одержаних військовослужбовцями та особами рядового і начальницького складу) у жовтні-грудні 2023 року порівняно з аналогічним періодом 2022 року.

Зеленський підписав законопроєкт щодо перенаправлення військового ПДФО до держбюджету17.11.23, 14:23 • [views_10560]

Шмигаль також вказав, що на середину грудня держава надала місцевим бюджетам у вигляді трансфертів понад 178 млрд грн. А також майже 10,6 млрд грн субвенції для реалізації проектів на об'єктах соціальної сфери та ЖКГ.

"Загалом за 11 місяців цього року надходження в місцеві бюджети, без урахування трансфертів, збільшилися на 15% порівняно з 2022 роком. Залишки коштів на рахунках порівняно з початком року зросли майже на 58% і становлять близько 182 млрд грн. Фінансова база громад залишається міцною", - вказав Шмигаль.

Загалом, з його слів, за 11 місяців видатки з держбюджету становили 2,6 трлн грн, з них половину спрямували на оборону. "Це сьогодні найголовніше. І це буде нашим пріоритетом у майбутньому", - зауважив він.

Другий пріоритет, з його слів, - соціальне забезпечення. "Понад 473 млрд грн або 18% від усіх видатків спрямували на пенсії та допомоги нашим людям, які найбільше цього потребують. Фінансуємо ці статті у повному обсязі", - сказав Шмигаль.

Україна з початку року акумулювала майже 2 трлн грн у держбюджет – Шмигаль06.12.23, 02:20

Юлія Шрамко

Економіка

    Популярні

    Новини по темі

    Головою Держлісагентства призначено Віктора Смаля

     • 25355 переглядiв

    Киянин отримав вирок за обливання фарбою перехожих

     • 26110 переглядiв