ukenru
ukrayintsi-vse-chastishe-stali-kupuvati-zhitlo-na-etapi-fundamentu-ekspert

Українці все частіше стали купувати житло на етапі фундаменту - експерт

 • 9012 переглядiв

КИЇВ. 9 квітня. УНН. Українці все активніше купують у забудовника житло, яке знаходиться ще на етапі фундаменту. Про це в коментарі УНН розповів експерт з нерухомості Іван Кудояр.

"Ситуація на первинному ринку нерухомості змінилася за рік. Якщо рік тому у забудовника було багато квартир - тобто будинок будується, а квартири продаються погано, і він продавав в майже готових будинках. То зараз забудовник продає в будинках, в яких тільки починає будувати - тобто середній час покупки первинки трошки "знизився" до фундаменту", - вважає експерт.

Кудояр зазначає, що зараз практично будь-який забудовник на запит покупця відповідає, що квартири ще є тільки в будинках, які будуть здаватися в 2020 році. Забудовники активно пропонують в будинках, які ще будуються розстрочку і інші програми лояльності для покупки.

Нагадаємо, експерти заявляють, що попит на житло дуже високий, а у надійних забудовників, за плечима яких вже не один успішно реалізований проект, розкуповують квартири на ранніх етапах будівництва. В Україні, навіть в столиці, величезна потреба в житлі.

За даними статистики, з початку року обсяги будівництва зросли на 17%. Незважаючи на це, 45% населення України сьогодні проживає в перенаселеному житлі, тоді як в Європі - тільки 17%.

"Скільки б не говорили про те, що Києву рости нікуди, відповім, спираючись на ту ж статистику. 20 з невеликим квадратних метрів припадає на одного жителя країни. Для порівняння, в Європі показник стартує від 40 кв. м і вище. Це означає, що існує величезна необхідність будівництва нового житла", - сказав президент "Київміськбуду" Ігор Кушнір.

Він додав, що навіть існуючі темпи будівництва для України є недостатніми. Тільки в Києві на квартирному обліку при районних адміністраціях перебувають 68 786 сімей.

"0,25 кв. м житла - приблизно стільки припадає на одного українця при існуючих цифрах введення будинків в експлуатацію. Іншими словами, потреба в зростанні і будівництві є. Залишилося підтягти можливість побудоване купувати. На мою думку, якщо зарплати людини буде вистачати хоча б на один квадратний метр, ситуація покращиться в рази. І люди будуть з житлом, і забудовники при роботі, і бюджети наповнені. Виграють усі!" - наголосив Ігор Кушнір.

Нагадаємо, що Холдингова компанія "Київміськбуд" сьогодні веде роботи зі зведення 66 будинків, а загальний доробок компанії більше 2 млн кв. м на різних стадіях будівництва.

Українські Національні Новини

Економіка