ukenru
ukrayinka-pivtora-misyatsi-perekhovuyetsya-vid-cholovika-irantsya-u-posolstvi-v-tegerani

Українка півтора місяці переховується від чоловіка-іранця у посольстві в Тегерані

 • 12920 переглядiв

КИЇВ. 13 вересня. УНН. У посольстві України в Тегерані півтора місяці переховується 32-річна українка, яка стверджує, що втекла від свого чоловіка-іранця через насильство. Іранська влада не дозволяє їй залишити територію країни, передає УНН з посиланням на BBC Україна.

За словами консула України в Ірані Сурена Бальянца, чинні закони не дозволяють іранській владі оформити виїзд українки.

"Згідно із законодавством Ірану, жінка, яка укладає шлюб з іранцем, автоматично набуває громадянства Ірану. З країни вона може виїхати або за нотаріальним дозволом чоловіка, або після розлучення, чого немає в даному випадку", - розповів він.

Чоловік українки, яка переховується у посольстві, продовжує приходити до його будівлі і вимагати її повернення. Ба більше, за словами дипломатів, він вже здійснив напади на посольство та автомобіль посла.

"Відеозапис підтверджує, що він перешкоджав руху автомобілю посла. Ми розцінюємо це як напад. Він також намагався незаконно і силою проникнути до будівлі посольства, були пошкоджені двері", - зазначив С.Бальянц.

За його словами, дипломатична поліція Ірану не перешкоджала нападу і "повністю ігнорує свої функції", а спробі вдертися на територію посольства запобігли українські прикордонники.

Також зазначається, що заборона на виїзд українки поступово стає проблемою у відносинах Ірану та України.

"З приводу цих подій (біля посольства - ред.) є лише вибачення на словах. Ми не розуміємо, чому ця людина досі на волі. Це показова ситуація - якщо трапиться більш серйозна подія, іранська дипломатична поліція може зреагувати подібним чином", - наголосив С.Бальянц.

Як повідомляв УНН, військова прокуратура затримала іранця, який за хабар намагався потрапити в Україну.

Українські Національні Новини

Суспільство