ukenru
ukrayini-potriben-mekhanizm-dlya-koordinatsiyi-obitsyanok-ta-postachannya-zbroyi-mizh-zakhidnimi-soyuznikami-kuleba

Україні потрібен "механізм" для координації обіцянок та постачання зброї між західними союзниками – Кулеба

 • 160898 переглядiв

КИЇВ. 10 травня. УНН. Україні потрібен постійний "механізм" для координації обіцянок та постачання зброї між західними союзниками. Про це повідомив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба в інтерв'ю Financial Times, передає УНН.

Деталі

За словами Кулеби, щоб перемогти росію, союзники України мали позбавити її доходів від нафти та газу, "щоб припаркувати російську військову машину".

Мінстр зазначив, що їм також необхідно було покращити "хронологію та стійкість" постачання зброї.

"Якщо сьогодні триває бій, а завтра прибувають гаубиці та безпілотники, так не має бути", – сказав Кулеба.

Він наголосив на стійкості України на першому етапі вторгнення, коли вона відбила спробу росії захопити Київ.

За словами Кулеби, той факт, що Україна довела свою "надійність", використовуючи протитанкові озброєння та ракети "Стінгер" класу "земля-повітря", які відправив Захід, був "переломним моментом" у західному сприйнятті.

"Україні потрібен постійний "механізм" для координації обіцянок та постачання зброї між західними союзниками, щоб донори не робили спеціальних обіцянок зі своїх запасів", - сказав Кулеба.

За його словами, це означало б розвиток "нової динаміки", досягнутої, коли міністр оборони США Ллойд Остін згуртував країни-члени НАТО минулого місяця, щоб збільшити постачання озброєння, калібру та дальності.

Кулеба сказав, що під час битви за Донбас у центрі уваги була потреба в артилерії, у тому числі в гаубицях, які країна отримувала, а також у реактивних системах залпового вогню, які не було доправлено.

Він висловив сподівання, що Київ отримає системи американського виробництва, а не "Гради" радянських часів, ще до того, як конгрес США схвалить пакет економічної та військової допомоги на суму 33 мільярди доларів, що очікується до кінця травня.

"Обіцянка була дана", - сказав Кулеба.

Доповнення

Президент США Джо Байден у понеділок, 9 травня, підписав федеральний закон про ленд-ліз для України.

Палата представників конгресу США ухвалила законопроект щодо запровадження ленд-лізу для України. Закон підтримали 417 конгресменів, проти висловилися 10 людей. Усі противники ленд-лізу – представники Республіканської партії. Закон передбачає значне прискорення постачання в Україну озброєння, транспорту, продовольства та допомоги із США.

Українські Національні Новини

Політика