ukenru
ukrayina-zminila-taktiku-i-vede-tikhi-peregovori-pro-postachannya-sistem-patriot-ta-bpla-grey-eagle-politico

Україна змінила тактику і веде “тихі переговори” про постачання систем Patriot та БпЛА Grey Eagle – Politico

 • 199546 переглядiв

КИЇВ. 17 вересня. УНН. Протягом останніх тижнів Україна замість публічних закликів до США забезпечити її системами протиповітряної оборони Patriot, винищувачами F-16 та безпілотниками Grey Eagle перейшла на "тихі переговори". Про це повідомляє Politico, передає УНН.

Деталі

Таке рішення українська влада ухвалила і зокрема після поради адміністрації Байдена зосередитися на тих типах зброї, які їй потрібні для витіснення російських сил із півдня й сходу, а також через занепокоєння союзників, що такі вимоги відволікають від більш термінових військових потреб. Крім того, в США пояснювали, що високотехнологічна зброя, про яку просив Київ, може бути розцінена росією як "провокація".

"Тим не менше, розмови про майбутні поставки систем Patriot, винищувачів F-16 та безпілотників Grey Eagle продовжуються і цілком ймовірно, що в майбутньому українська армія отримає дане озброєння. Той факт, що у США вже обговорюють можливість постачання такого озброєння, вже є відчутною зміною в порівнянні з весняним періодом, коли навіть думка про таке відхилялася американськими посадовцями", - аналізує Politico.

Проте, за словами трьох джерел та людей, які підтримують зв'язок із київським урядом, розмови про те, що в якийсь момент у майбутньому вони отримають Patriot, F-16 та Grey Eagle, продовжуються на "низькому рівні" .

У випадку з системою Patriot їхній відносний брак ускладнює постачання України. США погодилися профінансувати продаж Україні передової зенітно-ракетної системи, або NASAMS. Офіційні особи попереджають, що можливості України щодо навчання та використання обох систем одночасно будуть у кращому разі "обмежені".

Розмови про постачання безпілотника MQ-1C Grey Eagle також тривають уже кілька місяців.
У США є кілька побоювань, у тому числі потенційна втрата технології, яка встановлена на безпілотнику.

Жодне обладнання не буде доставлене протягом кількох місяців. Деяким видам зброї знадобляться роки. Але офіційні особи кажуть, що ці інвестиції дозволять Україні планувати власну оборону у майбутньому.

Додамо

Пентагон нещодавно уклав з Raytheon Technologies контракт на 182 мільйони доларів, використовуючи кошти Ініціативи сприяння безпеці України для NASAMS. Перші дві системи будуть доставлені протягом наступних двох місяців, заявив у п'ятницю Пентагон.

Patriot - це складна багатоцільова система, призначена для знищення літаків, балістичних або крилатих ракет. Крім США, системою користуються 17 країн, включаючи Румунію та Польщу.

Українські Національні Новини

Новини Світу