ukenru
ukrayina-vimagaye-vid-rf-negayno-zvilniti-zhurnalista-asyeyeva

Україна вимагає від РФ негайно звільнити журналіста Асєєва

 • 9195 переглядiв

КИЇВ. 22 жовтня. УНН. Міністерство закордонних справ висловило рішучий протест через незаконне позбавлення волі українського журналіста Станіслава Асєєва на тимчасово окупованій території Донецької області, а також закликало міжнародну спільноту посилити тиск на РФ. Про це повідомляє УНН із посиланням на відповідну заяву МЗС, опублікованою на сайті зовнішньополітичного відомства.

"Міністерство закордонних справ України висловлює категоричний протест Російській Федерації у зв’язку з так званим судовим рішенням російської окупаційної влади у Донецьку щодо позбавлення волі громадянина України, журналіста Станіслава Асєєва на 15 років за нібито шпигунство та заклики до екстремістської діяльності", - йдеться в повідомленні.

У зовнішньополітичному відомстві наголосили, що незаконне утримання та псевдовирок Станіславу Асєєву вчергове підтвердили, що окупаційний режим розглядає незалежну журналістику як одну з головних загроз своєму функціонуванню.

"Недарма УВКПЛ ООН у своїй доповіді щодо ситуації з правами людини в Україні за період з 16 травня до 15 серпня 2019 року окремо відзначило відсутність можливостей для публічного висловлення критичних поглядів на окупованій частині Донбасу", - вказали у МЗС.

У міністерстві також підкреслили: незаконне позбавлення волі є в Україні кримінальним злочином.

"Усі причетні до утримання С.Асєєва будуть притягнуті до відповідальності згідно з Кримінальним кодексом України", - запевнили у зовнішньополітичному відомстві.

МЗС, окрім того, звернулося до Росії та міжнародної спільноти:

"Ми вимагаємо від Російської Федерації негайного звільнення С.Асєєва та усіх інших незаконно утримуваних громадян України. Закликаємо міжнародну спільноту засудити незаконне позбавлення волі громадянина України С.Асєєва та посилити тиск на РФ з метою безумовного звільнення усіх громадян України, які утримуються як заручники на території Росії та тимчасово окупованих територіях України".

Нагадаємо, влітку 2017 року донецький журналіст Станіслав Асєєв зник. Пізніше стало відомо, що Асєєв перебуває у бойовиків.

22 жовтня "Верховний суд Донецької народної республіки" засудив українського журналіста та блогера Станіслава Асєєва до 15 років позбавлення волі. 

Українські Національні Новини

Політика