ukrayina-ta-ssha-svyatkuyut-30-richchya-vstanovlennya-diplomatichnikh-vidnosin-scho-kazhut-u-mzs

Україна та США святкують 30-річчя встановлення дипломатичних відносин: що кажуть у МЗС

 • 22444 переглядiв

КИЇВ. 3 січня. УНН. Україна та Сполучені Штати Америки сьогодні святкують тридцяту річницю встановлення дипломатичних відносин. Як заявив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба, у 2021 році країнам вдалося забезпечити безпрецедентно тісний діалог на найвищому рівні з новою адміністрацією США, пише УНН.

Цитата:

“У 2021 році ми забезпечили безпрецедентно тісний діалог на найвищому та високому рівнях з новою адміністрацією США. Перлиною дипломатичної роботи став візит Президента до США на початку осені, який приніс понад 20 нових угод і заклав фундамент подальшого зміцнення стратегічного партнерства України та США”, - цитує Кулебу Міністерство закордонних справ.

Деталі

Згідно з підписаною у листопаді 2021 року оновленою Хартією стратегічного партнерства Україна-США, партнерство базується на спільних цінностях і спільних інтересах наших держав, включаючи непорушність кордонів, відданість мирній, вільній і цілісній Європі, захист суверенітету і територіальної цілісності, прав і свобод людини, визнання демократії і верховенства права як головних гарантів безпеки, свободи і процвітання, зазначили в українському зовнішньополітичному відомстві.

Там додали, що Україна та США ставлять перед собою амбітні цілі у подальшому розвитку двосторонніх відносин та залишаються відданими відстоюванню спільних пріоритетів та цінностей у дусі стратегічного партнерства.

Доповнення

10 листопада 2021 року очільник МЗС України Дмитро Кулеба й Державний секретар США Ентоні Блінкен підписали Хартію стратегічного партнерства Україна-США, яка визначає основні напрями двосторонніх відносин у ключових сферах.

Оновлена Хартія замінить аналогічний документ, який Україна й США уклали в 2008 році. Редакція 2021 року має багато відмінностей, зокрема пов’язаних з агресією Росії проти України.

Дмитро Кулеба заявив, що зібрана торік Комісія стратегічного партнерства не буде одноразовим заходом. Україна та США домовилися регулярно проводити засідання в її форматі. Наступна зустріч робочих груп Комісії стратегічного партнерства Україна-США відбудеться вже наступного року в Києві.

Росія прокоментувала нову хартію стратегічного партнерства України і США.

Українські Національні Новини

Політика

    Популярні

    Новини по темі

    Україна за рік наростила імпорт шоколаду на понад 20%

     • 68686 переглядiв

    У Києві за добу 532 хворих на коронавірус, померло 7 людей

     • 20723 переглядiв