ukenru
ukrayina-mozhe-duzhe-skoro-pretenduvati-na-otrimannya-planu-diy-schodo-chlenstva-v-nato-ekspert

Україна може дуже скоро претендувати на отримання плану дій щодо членства в НАТО – експерт

 • 26112 переглядiв

Разом з тим, Тарас Чорновіл відзначив, що Плану дій щодо членства в НАТО і набуття повноцінного членства без офіційного рішення президента США Дональда Трампа, на превеликий жаль, не буде

КИЇВ. 8 червня. УНН. Рішення парламенту, яким Верховна Рада законодавчо закріпила курс України на НАТО стане достатньою передумовою для розгляду вимог України на євроатлантичну інтеграцію. Таку думку в ексклюзивному коментарі кореспонденту УНН висловив колишній народний депутат України Тарас Чорновіл.

"Тепер у нас в законодавстві зафіксована чітка норма що наше завдання – вступ до НАТО і це абсолютно чіткий сигнал і це достатня передумова для країн-членів НАТО розглядати будь-які наші вимоги щодо євроатлантичної інтеграції. Це не означає, що вони дають схвальну відповідь, але це є розкриття можливостей для отримання ПДЧ (Плану дій щодо членства в НАТО – ред.)", - вважає Т.Чорновіл.

Якби все йшло без якихось проблем і затримок, то ми ПДЧ могли б отримати в дуже короткий термін, адже основний масив ми вимог для отримання ПДЧ "ми вже виконали і перевиконали".

Крім того, за словами екс-депутата, сьогоднішнє ухвалення парламентом відповідного "зобов’язує український парламент ухвалювати відповідні законодавчі акти, які йдуть у напрямку інтеграції до НАТО, зобов’язує президента робити відповідні дії і зобов’язує Кабінет міністрів ухвалювати підзаконні акти, які спрямовані на євроатлантичну інтеграцію і вступ до НАТО".

На питання, скільки мінімально часу знадобіться для повноцінного членства України в НАТО, Т.Чорновіл зазначив, що цей закон просто прибрав перешкоди, які були раніше.

"Цей закон просто розблокував шлях. До того у вас стояла велика бетонна плита на дорозі, ви плиту забрали і в принципі можна їхати, але у вас не заводиться машина, у вас немає бензину, тобто теоретично ви проїхати можете, а практично для цього треба зробити купу справ".

Також Т.Чорновіл спрогнозував, що в нинішній ситуації Україна "може дуже скоро претендувати на отримання ПДЧ" і додав, що найближчим часом "буде дуже жорсткий тиск із нашого боку".

"Президент про це уже говорив і я думаю, що наступні кілька місяців він не дасть спуску. Якщо не буде зараз якогось чергового загравання з Росією з боку (президента США – ред.) Дональда Трампа, бо США – ключова країна в НАТО. Бажано, щоб відбулася зустріч Д.Трампа з П.Порошенком з цього приводу і думаю, що там основним питанням буде підтримка США і надання Україні ПДЧ найближчим часом. Для самого надання ПДЧ часу окремого не треба. На жаль, ПДЧ і набуття повноцінного членства без офіційного рішення Д.Трампа, на превеликий жаль не буде", - зазначив Т.Чорновіл.

Він вважає, що Україна має більшу відповідність до вимог та стандартів НАТО, і в першу чергу по військових стандартах, перевищує інші країни, які ставали членами НАТО.

"Умовно кажучи, Словенія, Словаччина, Чехія, стаючи членами НАТО, були набагато менше підготованими до натівських стандартів, ніж є сьогоднішня Україна", - сказав екс-парламентар.

Нагадаємо, 2 лютого Президент України Петро Порошенко заявив, що має намір провести референдум про вступ України в НАТО.

“Чотири роки тому лише 16% українців підтримували членство України в НАТО. Зараз — 54%. Як президент я керуюся думкою свого народу і проведу референдум з питання вступу в НАТО. І якщо українці проголосують за, я зроблю все, щоб добитися членства в Північноатлантичному альянсі,” — заявив тоді П. Порошенко.

Українські Національні Новини

Політика