ukenru
ukrayina-krayini-baltiyi-ta-polscha-zaklikali-mok-ne-dopuskati-sportsmeniv-z-rf-ta-bilorusi-do-zmagan

Україна, країни Балтії та Польща закликали МОК не допускати спортсменів з рф та білорусі до змагань

 • 612192 переглядiв

КИЇВ. 27 березня. УНН. Україна, Естонії, Латвії, Литви та Польщі виступили зі спільною заявою про недопущення російських та білоруських спортсменів до міжнародних спортивних змагань. Про це інформує УНН, посилаючись на сайт МЗС України.

Цитата

"У зв’язку з тим, що ми наближаємося до наступного засідання Виконавчого комітету Міжнародного олімпійського комітету 28-30 березня 2023 року, ми хочемо повторити позицію України щодо нещодавніх закликів МОК щодо визначення шляхів допуску російських і білоруських спортсменів до змагань як "нейтральних", - йдеться в заяві.

Деталі

Країни повідомляють, що взяли до відома занепокоєння, висловлене спеціальними доповідачками ООН щодо недискримінації виключно на основі громадянства спортсменів.

"Ми шкодуємо, що МОК використав ці занепокоєння як привід, щоб радикально змінити свою попередню добре аргументовану позицію щодо рекомендації не допускати російських і білоруських спортсменів і офіційних осіб до міжнародних спортивних змагань", - зазначається в заяві.

У документі йдеться про те, що "не національність спортсменів визначає їхню роль", а те, що вони спонсоруються/підтримуються своїми урядами чи компаніями, "які підтримують кремлівський режим, який продовжує війну проти України", є безпосередньо російськими військовими.

Країни зауважують, що "немає жодної причини" відходити від режиму виключення для російських і білоруських спортсменів, встановленого МОК понад рік тому.

"Ми глибоко переконані, що зараз не час розглядати питання про повернення російських та білоруських спортсменів на Олімпійські ігри в будь-якому статусі. Хоча МОК ще не прийняв остаточних рішень, ми наполегливо закликаємо його переглянути свої плани та повернутися до початкової, перевіреної позиції, яку підтримує міжнародне співтовариство", - наголосили у заяві.

Нагадаємо

28 березня виконавча рада Міжнародного олімпійського комітету проведе засідання, на якому буде обговорена участь російських та білоруських спортсменів в Олімпіаді.

Українські Національні Новини

Політика