ukraina-zvernulasia-do-yunesko-shchodo-zakhystu-khersonesu-tavriiskoho-v-krymu

Україна звернулася до ЮНЕСКО щодо захисту Херсонесу Таврійського в Криму

 • 12202 переглядiв

Україна просить ЮНЕСКО захистити Херсонес Таврійський від незаконних дій рф в окупованому Криму. Окупанти проводять будівельні роботи та археологічні розкопки, що призвели до пошкодження 80 215 кв. м пам'ятки.

Україна звернулася до ЮНЕСКО щодо захисту Херсонесу Таврійського, який росія продовжує нищити в тимчасово окупованому Криму. На території об’єкту окупанти проводять незаконні будівельні роботи під приводом створення "історико-археологічного парку". Про це повідомили в пресслужбі Мінкульту, передає УНН

Міністерство культури та інформаційної політики України ініціювало консультації з Секретаріатом Комітету всесвітньої спадщини ЮНЕСКО щодо захисту пам’ятки всесвітнього значення в окупованому Севастополі – "Херсонесу Таврійського та його хори"

- йдеться у повідомленні Мінкульту. 

Як зазначається, МКІП звернулося до Центру всесвітньої спадщини ЮНЕСКО з проханням надати повну офіційну інформацію, якою зараз даними володіє організація про стан збереження Херсонесу, а також щодо проведення там незаконних робіт. 

Також попросили дати роз’яснення інформації, яка з’явилася у відкритих джерелах щодо направлення росією документів про проведення робіт на пам’ятці ЮНЕСКО в Криму. 

Партнерство між Україною та ЮНЕСКО: сторони обговорили місію по відновленню об'єктів, які постраждали внаслідок впливу рф18.07.24, 20:29

За даними Інституту археології і національної академії наук України, діяльність на території пам’ятки світового значення "Стародавнє місто Херсонес Таврійський та його хора", що проводиться окупаційним режимом із 2014 року, на сьогодні призвела до знищення міста Херсонес на площі 80 215 кв. м. 

Мова йде про пошкодження нецільовим використанням площі до 4 тис. кв. м пам’ятки, а решту території пам’ятки росіяни пошкодили негативним впливом від заходів "благоустрою".

Серед незаконних дій окупантів на території Херсонесу:

  • проведення незаконних археологічних розкопок працівниками Інституту історії матеріальної культури РАН і Державним Ермітажем;
  • так звана «реконструкція» та будівництво на території Херсонесу;
  • активне використання Херсонесу в пропагандистських цілях, включно зі спробами представити об’єкт частиною російської культурної спадщини, що суперечить міжнародно визнаним кордонам і статусу Криму.

"За українським законодавством, всі речі, знайдені на охоронній (буферній) зоні музеїв заповідників, мають бути передані на зберігання до його фондів. І археологічні розкопки, і будівництво "археологічного парку" в Херсонесі, і переміщення експонатів на виставки, і речей на реставрацію до росії – є незаконними", - вказали в Мінкульті. 

Нагадаємо

25 липня вперше комітет Всесвітньої спадщини у своїх офіційних рішеннях використав формулювання "повномасштабне вторгнення російської федерації" у контексті причин загроз для об’єктів культурної спадщини в Україні.

Популярні

Новини по темі