ukraina-z-pochatku-povnomasshtabnoho-vtorhnennia-rf-otrymala-vid-partneriv-837-mlrd-dolariv-marchenko

Україна з початку повномасштабного вторгнення рф отримала від партнерів 83,7 млрд доларів - Марченко

 • 21051 переглядiв

З початку повномасштабного вторгнення росії в лютому 2022 року Україна отримала 83,7 млрд доларів фінансової допомоги від міжнародних партнерів.

Міністр фінансів Сергій Марченко заявив, що з лютого 2022 року Україна отримала 83,7 млрд доларів фінансової допомоги від партнерів. Про це повідомляє пресслужба Міністерство фінансів України, пише УНН.

Деталі

Міністр зазначив, що, Україна отримала 83,7 млрд доларів з лютого 2022 року. У 2024 році до державного бюджету вже надійшло 10,2 млрд доларів.

У перші місяці 2024 року ми опинилися в ситуації, коли необхідне обіцяне озброєння і техніка від наших партнерів не надходили вчасно. Це спричинило ситуацію, коли Уряд був змушений авансувати кошти на закупівлю необхідного озброєння та техніки. Цього року ми вже наблизили додаткові 4 млрд доларів США на закупівлю набоїв та амуніції, необхідних для захисту та деокупації територій. Відсутність або затримка у підтримці України спричиняє збільшення фіскального розриву та негативно впливає на нашу спроможність протистояти ворогу на фронті,

- зазначив Сергій Марченко.

До кінця 2024 року потреба у зовнішньому фінансуванні залишається 27 млрд доларів США. Вже є запевнення від ЄС на суму близько 12,5 млрд доларів США, МВФ – 4,5 млрд доларів США та інших. Критично важливим питанням є затвердження Конгресом США пакету допомогу Україні. 

Мінфін вже веде активний діалог з міжнародними партнерами щодо залучення фінансових ресурсів у 2025 році. Міністр фінансів зауважив, що для забезпечення передбачуваності необхідно вже зараз розробити план, як збалансувати держбюджет 2025 року.

Одним із практичних рішень має стати використання заморожених російських активів. росія є причиною масштабних руйнувань та збитків України, що робить використання цих коштів морально виправданим. Агресор має заплатити за свої вчинки,

- йдеться у повідомленні.

Нагадаємо

Данія виділила Україні новий пакет військової допомоги на суму 295 мільйонів євро, спрямований на розвиток морського потенціалу України, закупівлю безпілотних літальних апаратів та виробництво частин ракет у співпраці з Нідерландами та Чехією.

Популярні

Новини по темі