ukraina-pidpysala-bezpekovu-uhodu-z-liuksemburhom

Україна підписала безпекову угоду з Люксембургом

 • 25403 переглядiв

Україна та Люксембург підписали угоду про співробітництво у сфері безпеки та довгострокову військову підтримку України у наземній, повітряній та кібернетичній сферах.

Україна підписала з Великим Герцогством Люксембург угоду про співробітництво у сфері безпеки та довгострокову підтримку, передає УНН з посиланням на Офіс Президента.

У документі, зокрема йдеться про те, що Люксембург продовжить надавати військову підтримку Україні в усіх відповідних сферах, включно із сухопутною, повітряною та кіберелектромагнітною сферами, у тісній координації та співпраці з відповідними міжнародними партнерами та установами. 

Угоду було підписано у Вашингтоні 10 липня 2024 року у двох примірниках англійською та українською мовами. Зі сторони України угоду підписав Президент Володимир Зеленський. Зі сторони Люксембург прем’єр-міністр Люк Фріден.

В угоді, зокрема,  йдеться про те, що учасники працюватимуть разом над забезпеченням того, щоб Сили безпеки й оборони України були здатні захищати Україну зараз і в майбутньому. Люксембург продовжить надавати військову підтримку Україні в усіх відповідних сферах, включно із сухопутною, повітряною та кіберелектромагнітною сферами, у тісній координації та співпраці з відповідними міжнародними партнерами та установами.

Учасники поділяють мету сприяти модернізації українських Сил безпеки й оборони, зокрема відповідно до проєкту майбутніх Сил оборони, а також вищого рівня оперативної сумісності зі стандартами НАТО та іншими відповідними міжнародними організаціями.

Також учасники визнають, що Люксембург узяв на себе провідну роль разом з Естонією та Україною в коаліції спроможностей "IT" і робить внесок у коаліцію "Спроможність Повітряних сил" і коаліцію "Артилерія класу земля – земля". Люксембург може визначити можливості для розширення своєї участі в інших коаліціях, враховуючи свої спроможності та військові потреби України. Усі коаліції спроможностей покликані забезпечити Україну засобами для стримування російської агресії та підвищити оперативну сумісність сил України та НАТО.

Україна та Польща підписали безпекову угоду08.07.24, 14:41

"Люксембург підтримуватиме Україну шляхом надання засобів для розвідки та спостереження (ISR), зокрема в космічній сфері, а також кіберелектромагнітних спроможностей на додаток до інших ключових спроможностей, а також шляхом сприяння підвищенню оперативної сумісності з євроатлантичними партнерами. Як держава, що співголовує в коаліції спроможностей "ІТ", Люксембург продовжуватиме підтримувати зміцнення інформаційно-технологічної інфраструктури та спроможностей Сил безпеки й оборони України", - йдеться в безпековій угоді.

Окрім того, Україна та Люксембург працюватимуть над перетворенням оборонної промисловості України на потужний потенціал.

  Учасники зобов’язуються залучати, наскільки це можливо, люксембурзькі та українські малі та середні підприємства (МСП) до виробничих ланцюгів новопридбаного військового обладнання та спроможностей оборонної промисловості.

Також згідно з текстом угоди, Люксембург продовжить активно працювати в межах ЄС для забезпечення макрофінансової підтримки України та подальшої міжнародної координації на всіх відповідних форумах. Люксембург продовжить підтримувати міжнародні та європейські структури та інституції, що існують, у їхніх зусиллях щодо надання регулярної та передбачуваної фінансової підтримки Україні.

Анна Мурашко

Війна

    Популярні

    Новини по темі

    Україна підписала безпекову угоду з Люксембургом

     • 25403 переглядiв