ukraina-dosiahla-uhody-z-vlasnykamy-oblihatsii-shchodo-restrukturyzatsii-20-mlrd-dol-borhu-bloomberg-rozpovilo-detali

Україна досягла угоди з власниками облігацій щодо реструктуризації 20 млрд дол. боргу: Bloomberg розповіло деталі

 • 12339 переглядiв

Україна домовилася з приватними кредиторами про реструктуризацію $20 млрд боргу. Угода передбачає списання 37% боргу та дозволить заощадити $11,4 млрд протягом трьох років.

Україна досягла принципової угоди з деякими зі своїх приватних кредиторів - власниками облігацій - щодо реструктуризації міжнародного боргу на суму понад 20 мільярдів доларів, повідомляє Bloomberg, повідомивши деталі угоди, пише УНН.

Деталі

"Державний борг торгувався на найвищому рівні за два роки, демонструючи оптимізм інвесторів щодо того, що початкова угода отримає остаточне схвалення із боку зацікавлених сторін. Згідно із заявою про умови угоди, Комітет власників облігацій визнав номінальні втрати у розмірі 37% своїх активів за 13 облігаціями, відмовившись від претензій на суму 8,67 мільярда доларів. Україна очікує заощадити $11,4 млрд у найближчі три роки за рахунок поєднання нижчих купонів та продовження терміну погашення", - пише видання.

"Завершення цієї угоди про реструктуризацію створить умови для якнайшвидшого повернення України на міжнародний ринок капіталу, коли ситуація з безпекою стабілізується, щоб фінансувати швидке відновлення та реконструкцію нашої країни", - заявили у Міністерстві фінансів України в окремій заяві.

Доларові облігації України виросли по всій кривій після оголошення про угоду і стали лідерами зростання на ринках, що розвиваються, того дня. Банкнота з погашенням у березні 2035 року додала більше ніж 5 центів до долара до приблизно 33 центів станом на 11:48 ранку в Лондоні.

"Як довгострокові інвестори в Україні, ми раді можливості забезпечити значне полегшення боргового тягаря України, допомогти її зусиллям щодо відновлення доступу до міжнародних ринків капіталу та підтримати майбутнє відновлення країни на благо українського народу", - ідеться в окремій заяві спеціального комітету кредиторів.

Принципова угода, як повідомляється, була досягнута з комітетом кредиторів, до якого увійшли Amundi SA, BlackRock Inc і Amia Capital LLP, а також інші інвестори, які разом представляють близько 25% облігацій. Принаймні дві третини всіх власників облігацій повинні схвалити угоду для завершення операції з реструктуризації боргу.

"Я думаю, що вони отримають необхідну кількість голосів", - сказав Віктор Сабо, керуючий фондом ринків компанії Abrdn Plc, що розвивається, яка володіє суверенними облігаціями України. Уряд наблизився ближче до первісної пропозиції власників облігацій з погляду відновлювальної вартості, ніж очікувалося, додав Сабо.

"Уряд і кредитори погодилися реструктурувати вимоги на два комплекти - облігації А та облігації Б - аналогічна структура використовувалася при реструктуризації боргу Замбії", - пише видання.

Як повідомляється, наразі "угоди щодо варрантів досягнуто не було, хоча уряд продовжить переговори з холдерами". 

Доповнення

Перший раунд переговорів України з міжнародними інвесторами, що відбувся у червні, не дав результатів. Верховна Рада цього місяця схвалила новий закон, який дозволяє уряду запроваджувати тимчасову заборону на виплати за зовнішнім боргом до жовтня.

Законодавство забезпечило гнучкість перед принциповою угодою із кредиторами, вважають у Мінфіні.

Важливий етап у реструктуризації боргу: Україна домовилася з власниками єврооблігацій22.07.24, 10:27

Юлія Шрамко

Економіка

    Популярні

    Новини по темі