ukenru
ugorschina-poki-ne-otrimala-vid-yes-priynyatnoyi-propozitsiyi-schodo-embargo-nafti-z-rf-mzs

Угорщина поки не отримала від ЄС прийнятної пропозиції щодо ембарго на нафту з рф – МЗС

 • 90361 переглядiв

КИЇВ. 16 травня. УНН. Після візиту голови Єврокомісії до Будапешта на початку цього місяця Угорщина не отримала нової серйозної пропозиції від ЄС щодо ембарго російської нафти. Про це заявив у понеділок міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто, пише УНН із посиланням на Reuters.

Цитата

"Європейська комісія створила проблему з пропозицією, тому Угорщина цілком обґрунтовано очікує, що ЄС має запропонувати рішення: профінансувати інвестиції та компенсувати зростання цін, що потребує повної модернізації енергетичної структури Угорщини у розмірі 15-18 мільярдів євро", - сказав Петер Сіярто.

Він зазначив, що ще одним рішенням було б зняти з порядку денного ембарго на постачання нафти.

Доповнення

Деякі дипломати ЄС запропонували відкласти поетапне запровадження заборони на нафту після того, як Угорщина виступила проти, заявивши, що цей крок завдасть значної шкоди її економіці.

Водночас голова дипломатії ЄС Жозеп Боррель не впевнений, що глави МЗС ЄС 16 травня матимуть змогу узгодити нафтове ембарго проти росії.

Пропозиція ЄС спрямована на заборону російської нафти протягом наступних шести місяців та рафінованого палива до початку січня. Угорщині та Словаччині запропонували виконати вимоги до кінця 2024 року, а Чехії – до червня 2024 року. Усі вони багато в чому залежать від російської нафти.

Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан припустив, що будь-яка заборона на нафту має бути обговорена лідерами ЄС на саміті. Наступний заплановано на кінець травня.

Українські Національні Новини

Економіка