u-yes-sohodni-trialoh-shchodo-prodovzhennia-liberalizatsii-torhivli-dlia-ukrainy-pozytsiia-yevrokomisii-u-znakhodzhenni-pravylnoho-balansu-rechnyk

У ЄС сьогодні тріалог щодо продовження лібералізації торгівлі для України, позиція Єврокомісії у знаходженні правильного балансу - речник

 • 65366 переглядiв

Сьогодні ввечері ЄС проводить переговори, щоб знайти правильний баланс між підтримкою економіки України за допомогою автономних торговельних заходів та наданням гарантій для певних сільськогосподарських продуктів ЄС, які потребують захисту на основі ринкових даних.

У ЄС сьогодні ввечері тріалог з питання щодо продовження автономних торговельних заходів для України, а позиція Єврокомісії полягає у тому, щоб знайти правильний баланс між збереженням підтримки економіки України та одночасним забезпеченням гарантій для певних груп товарів агропродовольчої групи. Про це заявив під час брифінгу у Брюсселі у вівторок речник Єврокомісії Улоф Гілл, пише УНН.

Я вважаю, що головне - стежити за тріалогом, який відбудеться цього вечора. Позиція Єврокомісії щодо продовження автономних торговельних заходів для України дуже чітка, ми намагаємося знайти правильний баланс між збереженням сильної підтримки української економіки стільки, скільки потрібно, з одночасним забезпеченням гарантій для певних груп товарів, агропродовольчої продукції, які, ми вважаємо, засновані на ринкових даних і вимагають більшого захисту, і ми з інтересом очікуємо побачити, як розгорнуться дебати та обговорення під час тріалогу сьогодні ввечері

- сказав Гілл.

Доповнення

За даними бельгійського головування у Раді ЄС, 18 березня постпреди ЄС у форматі COREPER мали обговорити питання автономних торговельних заходів для України, а також на 19 березня заплановано тріалог та дискусії з цього питання. 

Тим часом tagesschau та AFP вказують, що "у дебатах щодо верхньої межі безмитного імпорту українського зерна немає ознак згоди між 27 країнами ЄС". 

За словами дипломатів, у вівторок серед держав-членів не було чіткої більшості для пропозиції Європейського парламенту поширити обмеження на птицю, яйця та цукор з України, запропоновані Єврокомісією у січні, на зерно. На вечір заплановані подальші переговори, вказує AFP.

Держсекретар Німеччини у справах Європи Анна Люрманн ("Зелені") вкотре висловилася проти посилення обмежень на імпорт. ЄС має дати Україні можливість "заробляти гроші за рахунок експорту сільськогосподарської продукції", заявила вона у Брюсселі. Серед країн-членів Польща та Франція зокрема закликали до обмеження безмитного імпорту, зазначають видання.

Нагадаємо 

31 січня Європейська комісія запропонувала продовжити призупинення імпортних мит і квот на український експорт до ЄС ще на один рік, одночасно запропонувавши заходи для пом'якшення можливого впливу цього на фермерів у ЄС. 

У Європарламенті дали перше добро на безмитний доступ до ЄС українських товарів ще на рік, але із правом на обмеження, 7 березня.

Довідково

Угода про асоціацію між ЄС та Україною, що включає Зону поглибленої та всеосяжної вільної торгівлі, забезпечила українському бізнесу преференційний доступ до ринку ЄС з 2016 року. Відразу після початку російської агресивної війни проти України ЄС запровадив у червні 2022 року автономні торговельні заходи, які дозволяють безмитний доступ для всіх українських товарів на ринок ЄС. Ці заходи були продовжені на один рік у червні 2023 року та закінчуються 5 червня 2024 року.

Юлія Шрамко

Економіка

    Популярні

    Новини по темі

    Обстріл Херсону: росіяни поцілили у житловий будинок

     • 26938 переглядiв