ukenru
u-yes-nazvali-zayavu-gazpromu-pro-pripinennya-postavok-chergovoyu-sproboyu-rosiyi-shantazhuvati-gazom

У ЄС назвали заяву "Газпрому" про припинення поставок черговою спробою росії шантажувати газом

 • 117913 переглядiв

КИЇВ. 27 квітня. УНН. У ЄС назвали заяву "Газпрому" про припинення поставок черговою спробою росії шантажувати газом. Заяву зробила президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн у Twitter, пише УНН.

Цитата

"Заява "Газпрому" — це чергова спроба росії шантажувати нас газом. Ми готові до такого сценарію. Ми плануємо нашу скоординовану відповідь ЄС. Європейці можуть бути впевнені, що ми єдині й солідарні з державами-членами, які постраждали", - написала фон дер Ляєн.

Деталі

При цьому у повній заяві голови ЄК вказано, що "заява "Газпрому" про припинення постачання газу споживачам у Європі в односторонньому порядку є черговою спробою росії використати газ як інструмент шантажу. Це невиправдано та неприйнятно. І це вкотре показує ненадійність росії як постачальника газу. Ми готові до такого сценарію. Ми знаходимося в тісному контакті з усіма державами-членами. Ми працюємо над тим, щоб забезпечити альтернативні поставки та максимально можливі рівні у сховищах по всьому ЄС".

Держави-члени ЄС, як вказано у заяві, розробили плани на випадок непередбачених обставин саме для такого сценарію, і у ЄК працювали з ними у координації та солідарності. "Наразі відбувається засідання координаційної групи з газу. Ми намічаємо нашу скоординовану відповідь ЄС. Ми також продовжимо роботу з міжнародними партнерами, щоб забезпечити альтернативні поставки. І я продовжуватиму працювати з європейськими та світовими лідерами для забезпечення безпеки енергопостачання в Європі. Європейці можуть бути впевнені, що ми єдині та повністю солідарні з державами-членами, які зіштовхнулися із цією новою проблемою. Європейці можуть розраховувати на повну підтримку", - додала фон дер Ляєн.

Доповнення

Вранці в "Газпромі" заявили про припинення постачання газу до Болгарії та Польщі, які платити в рублях відмовилися. У компанії також наголосили, що оскільки обидві країни транзитні, то у разі "несанкціонованого відбору російського газу з транзитних обсягів до третіх країн, постачання для транзиту буде скорочено на цей обсяг".

Українські Національні Новини

Економіка