u-senati-ssha-zahovoryly-pro-pershe-holosuvannia-shchodo-dopomohy-ukraini-ta-inshym

У Сенаті США заговорили про перше голосування щодо допомоги Україні та іншим

 • 34115 переглядiв

Чак Шумер підтримав перше голосування щодо пакету допомоги Україні, Ізраїлю, Індо-Тихоокеанському регіону та на гуманітарні цілі у секторі Гази на суму 106 мільярдів доларів

Лідер більшості в Сенаті США Чак Шумер у понеділок підтримав перше процедурне голосування за додатковий пакет фінансування, запит на який робив президент Сполучених Штатів Джо Байден, обсягом 106 мільярдів доларів для допомоги Україні, Ізраїлю, країнам Індійсько-Тихоокеанського регіону та на гуманітарні цілі в Газі, пише УНН з посиланням на The Hill.

Деталі

Шумер, як повідомляється, налаштовує заплановане голосування щодо законопроекту, яке має відбутися пізніше цього тижня. Він сказав, що просування цього заходу є необхідним, "оскільки в України закінчуються ресурси, необхідні для продовження війни проти російського вторгнення", пише видання.

"Я закликаю кожного сенатора подумати, де ми перебуваємо в цей момент історії. Національна безпека Америки під загрозою в усьому світі - у Європі, на Близькому Сході та в Індійсько-Тихоокеанському регіоні, - сказав Шумер. - (Додатковий документ) може визначити траєкторію розвитку демократії на роки вперед. Ми живемо в момент історії".

При цьому видання зауважує, що "законопроект навряд чи подолає цю початкову перешкоду".

Республіканці заявили, що голосуватимуть проти розгляду додаткового законопроекту, якщо до нього не буде включено компонент щодо кордону. Республіканська партія заявляє, що угода про кордон має першочергове значення для отримання підтримки законопроекту, оскільки без неї він не зможе перетнути фінішну межу в Палаті представників.

Сенатор Кріс Мерфі, головний переговорник від Демократичної партії, повідомив, що переговори зірвалися, оскільки республіканці відмовилися відступити від того, що він назвав вимогою "бери чи залиш".

"Ось на що це схоже. Республіканці хочуть, щоб ми проковтнули їхні найважчі пропозиції, і не зацікавлені в тому, щоб сісти та вирішити цю проблему", - додав Мерфі.

Вищі посадові особи адміністрації, зокрема держсекретар США Ентоні Блінкен, міністр оборони США Ллойд Остін та директор національної розвідки Авріл Хейнс, у вівторок поінформують усіх сенаторів про ситуацію в Україні. Брифінг буде засекреченим, пише видання.

Шумер оголосив, що адміністрація також запросила Президента України Володимира Зеленського звернутися до сенаторів, щоб викласти ситуацію, з якою стикається Україна.

"Законодавці не мають жорсткого і швидкого терміну для ухвалення додаткового законопроекту, який гіпотетично може розтягнутися на наступний рік. Але Білий дім у понеділок заявив, що без дій Конгресу у нього закінчиться допомога Україні до кінця року", - пише видання.

Нагадаємо

Раніше радник президента США з питань національної безпеки Джейк Салліван заявив, що США можуть припинити постачання зброї Україні. Без дій американського Конгресу, до кінця року у США закінчаться ресурси, щоб надавати більше зброї та обладнання Києву.   

Юлія Шрамко

Політика

    Популярні

    Новини по темі

    На півдні знищили чотири "шахеди", один з них - на Вінниччині

     • 32756 переглядiв

    Ще плюс 1030: Генштаб оновив дані про ліквідованих окупантів

     • 31964 переглядiв

    Уночі на Хмельниччині лунали вибухи, працювала ППО

     • 30886 переглядiв

    Авіація Сил оборони здійснила 12 ударів по ворогу – Генштаб

     • 32186 переглядiв