ukenru
u-rosiyi-prodovzhili-termin-uvyaznennya-doslidnikovi-stalinskikh-chistok

У Росії продовжили термін ув'язнення до 15 років, дослідникові сталінських чисток

 • 15411 переглядiв

КИЇВ. 27 грудня. УНН. Російський суд у понеділок продовжив термін ув'язнення активісту, який розслідував репресії часів Сталіна, до 15 років за, за його словами, сфабрикованими звинуваченнями. Про це пише УНН з посиланням на російські ЗМІ.

Деталі

65-річний Юрій Дмитрієв здобув популярність після виявлення масових поховань жертв сталінських репресій. Його заарештували за звинуваченням у сексуальному насильстві над прийомною дочкою, яке правозахисники визнали сфабрикованим і політично мотивованим.

Дмитрієва звинуватили у виготовленні дитячої порнографії, непристойних діях та незаконному зберіганні частини зброї. У 2018 році його виправдали, але через кілька місяців справу поновили.

У липні 2020 року його визнали винним у сексуальному насильстві над своєю донькою і засудили до 3 років позбавлення волі, яке через кілька місяців було продовжено до 13 років. Він уже відсидів п'ять років у в'язниці.

У понеділок Петрозаводський міський суд, у російському регіоні Карелії, знову продовжив термін ув'язнення до 15 років.

Адвокати Дмитрієва планують оскаржити це рішення.

За версією слідства, Дмитрієва звинуватили у виготовленні порнографічних матеріалів, фотографуючи оголену доньку. Експерти під час першого судового розгляду виявили, що фотографії не були порнографічними.

Дмитрієв раніше очолював карельське відділення правозахисного центру "Меморіал", який визнає його політв’язнем.

Європейський Союз і кілька відомих російських діячів культури закликали російську владу зняти звинувачення.

Додамо

Правозахисний центр "Меморіал", відома група, яка вивчає та документує політичні репресії в Радянському Союзі, знаходиться під загрозою закриття в Росії через нібито невикористання ярлика "іноземний агент" на всіх своїх публікаціях, а також за виправдання тероризму. Судове засідання призначено на четвер.

Українські Національні Новини

Новини Світу