ukenru
u-rosiyi-likviduvali-pravozakhisniy-tsentr-memorial

У Росії ліквідували правозахисний центр "Меморіал"

 • 13711 переглядiв

КИЇВ. 29 грудня. УНН. Московський міський суд у середу ухвалив рішення про ліквідацію правозахисного центру "Меморіал". З відповідним проханням до суду звернулася московська прокуратура, пише УНН із посиланням на російські ЗМІ.

Деталі

Повідомляється, що під час дебатів прокурор заявив, що правозахисний центр "здійснює свою фінансову діяльність непрозоро".

Представник відомства також зазначив, що, на думку Генпрокуратури, "Меморіал" демонструє "стійку зневагу до Конституції РФ та законів".

За даними порталу, сторона захисту заявила, що має намір оскаржити рішення.

Як повідомляє російський телеканал "Дождь", на процесі з'ясувалося, що прокурори звинувачують організації не лише в неправильному маркуванні.

Серед причин, з яких вони вимагали закрити організацію, була участь "Меморіалу" "у всіх протестних рухах", підтримка "всіх протестів" та "формування негативного сприйняття" російських судів.

Що було раніше

Напередодні Верховний суд РФ ухвалив рішення щодо ліквідації "Міжнародного Меморіалу" за аналогічним позовом Генпрокуратури. Представники "Меморіалу" заявили, що оскаржать рішення та наголосили, що знайдуть законні способи для продовження роботи.

Ще раніше російський суд продовжив термін ув'язнення активісту Юрієві Дмитрієву, який розслідував репресії часів Сталіна, до 15 років, за його словами, сфабрикованими звинуваченнями.

Дмитрієв раніше очолював карельське відділення правозахисного центру "Меморіал", який визнав його політв'язнем.

Додамо

Суспільство "Меморіал" існує понад 30 років, воно було створено у 1989 році. Головним напрямом його діяльності спочатку було увічнення пам'яті жертв радянських репресій, згодом додалися інші історико-просвітницькі та правозахисні проекти.

Останніми місяцями група була під загрозою закриття в РФ.

Українські Національні Новини

Суспільство