ukenru
u-rf-vyazniv-perevozyat-u-nelyudskikh-umovakh-pravozakhisniki

У РФ в'язнів перевозять у нелюдських умовах - правозахисники

 • 13448 переглядiв

КИЇВ. 25 жовтня. УНН. Міжнародні правозахисні організації Amnesty International і Human Rights Watch, а також російські правозахисники закликають російський уряд реформувати пенітенціарну систему у частині перевезення в'язнів. Про це йдеться у звіті Amnesty International "Перевезення в'язнів у Росії: дорога у невідомість", передає УНН.

Як зазначає, заступник директора Amnesty International у Європі та Центральній Азії Денис Кривошеєв, під час транспортування до місць відбування покарання засуджені в Росії перебувають у нелюдських умовах.

"Засуджених в’язнів перевозять потягами, у жахливій тісноті, без вентиляції та денного світла. В’язням дають мало води та рідко випускають до туалету. Наприкінці подорожі, яка може тривати більше місяця, вони прибувають до віддалених місць позбавлення волі, розташованих за тисячі кілометрів від їхніх родин", - зазначає Кривошеєв.

За його словами, в’язнів зазвичай транспортують у спеціальних тюремних вагонах, які називають "столипінськими", вироблених ще за часів СРСР - більше 10 в’язнів розміщують у маленькому купе без вікон. У звичайному потязі лише 4 людей можуть спати у купе такого ж розміру.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Політв'язня С.Клиха етапували у Верхнєуральськ

Правозахисники відзначають, що Російська федеральна служба виконання покарань (ФСИН) успадкувала систему колоній від радянської системи ГУЛАГу, багато з яких розташовані на місці колишніх трудових таборів – у віддалених малонаселених частинах країни. Це означає, що в’язнів мають транспортувати на значні відстані - часто більше 5000 км - і їхнім родичам надзвичайно складно їх відвідувати.

Кривошеєв нагадав, що такого транспортування зазнали, зокрема, Олег Сєнцов, Геннадій Афанасьєв, Олександр Кольченко, Ільдар Дадін та інші. При цьому Федеральна служба виконання покарань тримає всю інформацію про перевезення в'язнів у максимальній секретності. Ані ув'язненим, ані їхнім родинам, ані юристам не повідомляють про кінцеве призначення до початку етапу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сенцова етапували в "червону" колонію Заполяр'я

Виходячи з викладеного правозахисники закликають владу РФ запровадити часові обмеження у перевезенні в'язнів, закрити колонії, розташовані на найбільших відстанях від населених пунктів, вжити заходів для подолання переповненняі тюремних вагонів та фургонів, переконатися, що транспортні засоби проходять громадську перевірку, і що сім'ї та законні представники регулярно отримують інформацію про місцезнаходження ув'язнених, а також припинити перевезення ув'язнених з регіонів, де вони проживають, відповідно до чинного законодавства.

Українські Національні Новини

Політика