u-polschi-sogodni-vidbudetsya-pershe-zasidannya-novoobranogo-seymu-ta-senatu

У Польщі сьогодні відбудеться перше засідання новообраного Сейму та Сенату

 • 96316 переглядiв

КИЇВ. 13 листопада. УНН. У Польщі сьогодні відбудеться перше засідання новообраного Сейму та Сенату. На першому засіданні спікер-старійшина Сейму прийме присягу від 460 депутатів, пише УНН з посиланням на Польське радіо.

Деталі

За рішенням президента Польщі Анджея Дуди 13 листопада відбудеться перше засідання Сейму X скликання, яке відкриє речник-старійшина Марек Савицький із «Польської селянської партії». 

Згідно з Регламентом Сейму, спікер-старійшина прийме присягу від 460 депутатів. Згодом проведе вибори спікера палати. На першому засіданні Сейму також буде обрано 20 секретарів, кандидатури яких запропонує президія палати. Депутати також оберуть 16 членів Державного трибуналу та двох заступників голови Сейму.

Прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький, як повідомляється, подасть заяву про відставку свого уряду.

О 16:00 розпочнеться перше засідання Сенату 11-го скликання, яке відкриє Анджей Дуда. Він передасть керівництво засіданням спікеру-старійшині, Міхалу Северинському, найстаршому за віком сенатору від партії «Право та Справедливість». Спікер-старійшина принесе присягу і призначить трьох секретарів наймолодших сенаторів. З їхньою допомогою він сприйме сенаторську присягу і проведе вибори спікера Сенату. Новий спікер склале присягу і прийме крісло від старшого спікера, після чого проведе вибори заступників спікера та секретарів Сенату за сприяння секретарів першого засідання.

Доповнення

Після парламентських виборів у Польщі 6 листопада президент країни Анджей Дуда доручив місію формування урядупредставнику "ПіС"  Матеушу Моравецькому.

Дуда зазначив, що якщо представник "ПіС" не зможе сформувати уряд, згідно з Конституцією, Сейм обере кандидата на посаду прем’єр-міністра, і він негайно призначить його на цю посаду. Якщо Сейм не сформує уряд, президент протягом 14 днів призначає прем'єр-міністра та, за його проханням, членів уряду та приймає від них присягу.

Українські Національні Новини

Новини Світу

    Популярні

    Новини по темі

    На Херсонщині через ворожий обстріл постраждав водій "швидкої"

     • 65764 переглядiв

    Ердоган - прем'єру Ізраїлю: "Нетаньягу, ти повинен знати, що йдеш"

     • 192401 переглядiв