ukenru
u-peremishli-vidbulasya-khoda-na-chest-ukrayinskikh-voyakiv

У Перемишлі відбулася хода на честь українських вояків

 • 9685 переглядiв

КИЇВ. 24 червня. УНН. У польському прикордонному місті у неділю відбулась багатолюдна хода до українського військового цвинтаря у селі Пикуличі. Там у 1918–1921 роках розташовувався табір для військовополонених Української Галицької армії (УГА), вояків армії Української Народної Республіки (УНР). Про це повідомляє УНН з посиланням на "Радіо Свобода".

Сотні з них через умови утримання, які називають нелюдськими, померли там. Потім на тому цвинтарі були поховані і воїни Української повстанської армії (УПА).

Попри те, що поодинокі представники антиукраїнських організацій Польщі намагались перешкодити проведенню заходів, марш відбувся без провокацій.

Традиційно у греко-католицькому соборі святого Івана Хрестителя у Перемишлі відбулось богослужіння за загиблими українськими вояками, які боролись за незалежну Україну. Опісля вулицями Перемишля хода, в якій узяли участь сотні людей, пройшла до Пикулицького цвинтаря у супроводі військового оркестру Академії сухопутних військ зі Львова.

Вперше марш на честь українських воїнів відбувся у першу неділю після свята Трійці у 1921 році за ініціативи греко-католицького єпископа Йосафата Коциловського.

У радянський час комуністична влада заборонила вшанування загиблих українських воїнів.

Лише у 1990 році представники громадськості зі Львова та Перемишля знову відродили ходу.

Для українців Польщі, а також для тих, хто був примусово виселений у 40- роки з Польщі в УРСР, це не просто відродження традиції, але українське національне свято.

Нагадаємо, у Польщі засудили осіб, які напали на українську процесію.

Українські Національні Новини

Суспільство