u-nimechchini-sud-zavdav-udaru-po-byudzhetu-uryadu-sholtsa-na-60-mlrd-yevro

У Німеччині суд завдав удару по бюджету уряду Шольца на 60 млрд євро

 • 82287 переглядiв

КИЇВ. 15 листопада. УНН. Уряд Німеччини в середу заморозив основні зобов'язання щодо витрат, спрямованих на екологічні ініціативи та підтримку промисловості, після того, як ухвала конституційного суду країни про невикористані фонди на надзвичайні заходи щодо боротьби з пандемією проробила дірку в його фінансах на суму 60 мільярдів євро (65 мільярдів доларів), пише УНН з посиланням на Reuters.

Деталі

Це рішення внесло безлад у бюджетні переговори, що відбуваються цього тижня в межах тристоронньої правлячої коаліції канцлера Олафа Шольца, популярність якої різко впала, на тлы того, як найбільша економіка Європи балансує на порозі нової рецесії, зазначає видання.

Рішення конституційного суду, ухвалене у середу, може також створити прецедент для бюджетних заходів реагування на майбутні кризи.

Канцлер ФРН Олаф Шольц заявив, що ухвалене в середу рішення матиме далекосяжні наслідки для урядового Фонду клімату та трансформації (KTF), але його коаліція шукатиме інші джерела фінансування.

"Ми зараз швидко переглянемо економічний план, внесемо необхідні зміни та ухвалимо нові", - сказав він у соціальних мережах.

Тим часом міністр фінансів ФРН Крістіан Лінднер сказав, що це рішення може вплинути на федеральний бюджет і бюджети земель, але уряд поважатиме це рішення і не буде переривати процес остаточного узгодження бюджету на 2024 рік.

60 мільярдів євро було виділено на такі ініціативи, як підвищення енергоефективності будівель та субсидування виробництва відновлюваної електроенергії та чіпів, а також на підтримку енергоємних компаній.

Лінднер заявив, що заходи щодо просування енергоефективності та використання відновлюваних джерел енергії у будівельному секторі будуть виключені із того, що потрапляє під заморожування.

Але він може зіткнутися із зростаючими закликами всередині коаліції знову призупинити дію конституційно закріпленого "боргового гальма" Німеччини, що він досі виключав, поряд із підвищенням податків, вказує видання.

Доповнення

Лівоцентристські соціал-демократи (СДПН) Шольца, прихильники витрат "зелені" на чолі з міністром економіки Робертом Хабеком та фінансово обережні Вільні демократи (СвДП) Лінднера домовилися у грудні 2021 року перевести зібране для допомоги країні у боротьбі з COVID-19 у кліматичний фонд. Цей крок – за допомогою другого додаткового закону про бюджет 2021 року, який заднім числом вніс поправки до закону про бюджет на 2021 рік – дозволив партіям максимально використати тимчасове зупинення обмежень на запозичення, передбачене конституцією.

Конституційний суд ухвалив, що другий закон про додатковий бюджет несумісний із "борговим гальмом", закріпленим в основному законі Німеччини, і тому є недійсним. "Боргове гальмо" обмежує дефіцит державного бюджету Німеччини на рівні 0,35% ВВП.

"Рішення суду має далекосяжні наслідки для податково-бюджетної політики Німеччини. Найближчими роками федеральні бюджети зіткнуться зі значними обмеженнями з погляду витрат на державну підтримку декарбонізації", - заявив Клеменс Фюст, президент економічного інституту Ifo.

Бюджет Німеччини на 2024 рік та фінансові плани на період до 2027 року мають бути остаточно узгоджені у п'ятницю, на тлі того, як Німеччина обмежує витрати, які зросли у відповідь на COVID-19 та війну в Україні.

Хабек раніше попереджав, що негативна ухвала "виб'є килим з-під ніг" планів уряду щодо стабілізації економіки.

Фрідріх Мерц, головна опозиційна партія якого Християнсько-демократичний союз порушила позов проти уряду, сказав, що це рішення зупинило те, що він назвав "менталітетом самообслуговування" уряду, і посилило "боргове гальмо".

Українські Національні Новини

Новини Світу

    Популярні

    Новини по темі

    У ВР створять групу для розробки Закону про лобізм

     • 42711 переглядiв

    У ЄС представили 12-й пакет санкцій проти рф

     • 54735 переглядiв

    У Бразилії зареєстрували рекордну спеку: 58,5 градуса

     • 116692 переглядiв