ukenru
u-nbu-rozpovili-scho-bude-z-ekonomikoyu-ta-tsinami

У НБУ розповіли, що буде з економікою та цінами

 • 1034226 переглядiв

КИЇВ. 3 лютого. УНН. Інфляція поступово сповільнюватиметься, а економіка повернеться до стійкого відновлення і вже у 2024 році, як очікується, зросте на 4,1%. Про це йдеться у січневому Інфляційному звіті НБУ з оновленим макропрогнозом, пише УНН.

Що буде з цінами

Інфляція, за даними НБУ, і надалі залишатиметься контрольованою та поступово сповільнюватиметься з весни цього року: до 18,7% у 2023 році, 10,4% у 2024 році та 6,7% у 2025 році.

"Темпи зростання цін на продукти харчування також почнуть сповільнюватися вже з весни 2023 року, а у 2024 році очікується суттєве зниження продовольчої інфляції та її стабілізація на рівні 3-4%", - вказали у Нацбанку.

Коли розпочнеться відновлення економіки

Бізнес і населення, зауважує НБУ, продемонстрували високий рівень адаптивності. "Цей чинник підтримуватиме економіку й надалі. Однак через високі безпекові ризики та дефіцит електроенергії економічна активність у 2023 році буде слабкою", - зауважили у Нацбанку.

Важливою передумовою, що дасть змогу уникнути спаду економіки за підсумками поточного року, у НБУ назвали підтримку стійкості енергетичної системи.

"Повноцінне відновлення економіки очікується в наступних роках. За прогнозами НБУ, у 2024 році економіка зросте на 4,1%, а у 2025 році – ще на 6,4%", - відзначили у Нацбанку.

Що буде з міжнародними резервами України

Суттєві обсяги міжнародної допомоги дадуть змогу зберігати міжнародні резерви на достатньо високому рівні, вказують у НБУ. За прогнозом НБУ, у 2023 році вони становитимуть 27 млрд дол. США, а в наступному році зростуть до 31 млрд дол. США.

Українські Національні Новини

Економіка