ukenru
u-nato-pidtverdili-nayavnist-chervonikh-liniy-yaki-nemozhlivo-peretinati-z-rosiyeyu-stefanishina

У НАТО підтвердили наявність “червоних ліній”, які неможливо перетинати з Росією – Стефанішина

 • 43184 переглядiв

КИЇВ. 10 січня. УНН. Всі союзники по НАТО підтвердили, що є “червоні лінії”, які неможливо перетинати в діалозі з Росією – зокрема це питання членства України в Альянсі. Про це заявила віцепрем'єр-міністр із питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина, спілкуючись з журналістами за підсумками комісії Україна-НАТО, передає кореспондент УНН.

Цитата

“Всі країни Альянсу підтвердили, що є “червоні лінії”, які неможливо перетинати в діалозі з Росією. Це питання, які стосуються права кожної країни обирати своє майбутнє в Альянсі та рішення, які ухвалюють країни Альянсу щодо членства, в тому числі членства України, Фінляндії, Швеції та інших країн, які можуть ухвалювати таке рішення”, - сказала Стефанішина.

Деталі

Раніше цю думку підтримав генсек Альянсу Єнс Столтенберг. З його слів, під час зустрічі Ради НАТО-Росія Альянс вислухає занепокоєння країни.

“Але будь-який конструктивний діалог має також враховувати наше занепокоєння діями Росії. І такий діалог має відбуватися у консультації з Україною, як ми це робимо сьогодні”, — додав він.

Контекст

17 грудня Росія надіслала США і НАТО пропозиції з безпеки в Східній Європі, які, на її думку, необхідні для ослаблення напруженості навколо України. Вимоги Москви включають заборону на вступ України до НАТО, вето Кремля на розміщення військових сил НАТО в колишніх радянських республіках і припинення військових навчань поблизу її кордонів.

Радник Білого дому з національної безпеки Джейк Салліван в телефонній розмові з помічником президента Росії Юрієм Ушаковим заявив, що США готові вести переговори з Кремлем як безпосередньо, так і через Раду НАТО-Росія і по лінії ОБСЄ. Але Москва повинна зняти занепокоєння Заходу щодо нарощування її військового потенціалу на кордоні з Україною.

Генсек НАТО Єнс Столтенберг заявив, що Альянс отримав останні “пропозиції” Росії, і такий діалог повинен проходити в консультації з європейськими партнерами НАТО, такими як Україна.

Очільник дипломатії Євросоюзу Жозеп Боррель вважає абсурдними умови, за яких так звані “гарантії безпеки”, яких вимагає Росія, обговорювалися б без Європи. Боррель також заявив, що будь-яка дискусія щодо України в рамках діалогу з безпеки з Росією вимагає присутності Києва за столом переговорів.

Своєю чергою, Київ заявив про своє бажання брати участь у консультаціях. Зокрема, напередодні зустрічі делегацій з РФ та США, очільник МЗС України Дмитро Кулеба заявив, що “гарантії безпеки” Путіна щодо сфери впливу є неправомірними.

Сьогодні, 10 січня, у Женеві відбуваються російсько-американські переговори щодо "гарантій безпеки", яких вимагає РФ. Зустріч проходить перед засіданням Ради Росія-НАТО, запланованим на 12 січня.

Українські Національні Новини

Політика