ukenru
u-minyusti-rozpovili-pro-kilkist-sprav-u-yespl-vid-lyustrovanikh-ekschinovnikiv

У Мін’юсті назвали кількість справ ЄСПЛ за заявами люстрованих екс-чиновників

 • 20250 переглядiв

КИЇВ. 4 листопада. УНН. У Міністерстві юстиції не володіють інформацією стосовно вичерпного переліку скарг до ЄСПЛ, які подали до суду люстровані в Україні ексчиновники. Про це йдеться у відповіді відомства на інформаційний запит УНН.

Також Мін'юсту не відома сумарна вартість усіх позивних претензій люстрованих до України у провадженнях ЄСПЛ.

Водночас, в Мін'юсті уточнили, що з 2017 року Уповноважений з Європейського суду отримав на опрацювання від ЄСПЛ 10 заяв, які стосувалися застосування ЗУ "Про очищення влади".

"Після прийняття у 2014 році Закону України "Про очищення влади" до Європейського суду почали звертатися заявники зі скаргами на їх звільнення відповідно до положень вказаного Закону. Звертаємо увагу, що Уповноважений не володіє інформацією щодо надходження, реєстрації та розгляду заяв Європейським судом до надходження їх на опрацювання до Уряду України.

Водночас повідомляємо, що з 2017 року до Уповноваженого з Європейського суду надійшли на опрацювання 10 заяв зазначеної категорії, зокрема заяви за №№ 58812/15, 53217/16, 22699/16, 25171/16, 45465/16, 48350/16, 69526/16, 59099/16, 23231/18 та 47749/18.

З огляду на те, що Європейським судом рішення по всіх справах зазначеної категорії ще не винесено та на те, що Уповноважений не володіє інформацією щодо усіх поданих до Європейського суду заяв зазначеної категорії, на сьогодні відсутня інформація щодо сумарної позовної претензії у вказаних позовах", - повідомили у відомстві.

Як писав УНН, ЄСПЛ ухвалив рішення на користь п’яти українських люстрованих чиновників.

Суд у справі “Полях та інші проти України” одноголосно постановив, що мали місце:

  • порушення пункту 1 статті 6 (право на справедливий судовий розгляд) Європейської конвенції про права людини у зв’язку з тривалістю розгляду по національних справах перших трьох заявників;
  • порушення статті 8 (право на повагу до приватного і сімейного життя) Конвенції щодо всіх п’яти заявників.

При цьому, за даними Олега Підгайного, який координує процес подачі позовів люстрованих до ЄСПЛ, у квітні на розгляді Суду вже перебувало не менше 122 скарг проти України.

Нагадаємо, за оцінками начальника відділу виконання рішень Європейського Суду з прав людини, Генерального департаменту з прав людини та верховенства права Ради Європи Павла Пушкаря, визначаючись з питанням люстрації, КСУ має зважати на висновок ЄСПЛ. 

КСУ, своєю чергою, активізував розгляд ЗУ "Про очищення влади", і експерти пророкують рішення з цього приводу найближчим часом.

Українські Національні Новини

Політика