u-mahate-vidreahuvaly-na-8-blekaut-na-zaporizkii-aes

У МАГАТЕ відреагували на 8 блекаут на Запорізькій АЕС

 • 36592 переглядiв

На Запорізькій атомній електростанції сталося восьме відключення електроенергії. Охолодження реактора здійснювалося за допомогою дизельних генераторів. МАГАТЕ відзначило цю подію як нагадування про ризики у сфері ядерної безпеки.

Запорізька атомна електростанція (ЗАЕС) пережила вже восьме повне відключення від зовнішнього електропостачання. Як зазначається у прес-релізі Міжнародного агентства з атомної енергетики, це відключення стало ще одним нагадуванням про нестабільність у сфері ядерної безпеки, пише УНН.

ЗАЕС втратила зв'язок з обома зовнішніми лініями електропередачі вже у восьмий раз.

Присутня на об'єкті група експертів МАГАТЕ повідомила, що підключення ЗАЕС до єдиної резервної лінії електропередачі напругою 330 кВ було перервано 1 грудня близько 22:26 за місцевим часом через пошкодження зовнішньої мережі. Приблизно через п'ять годин послідувала втрата єдиної лінії 750 кВ на заводі, основного постачальника зовнішньої електроенергії. Причина виявилася в зовнішній мережі далеко від ЗАЕС.

У результаті автоматично запрацювали 20 дизель-генераторів об'єкта. Потім співробітники ЗАЕС скоротили кількість працюючих дизель-генераторів до восьми, чого достатньо, щоб гарантувати, що шість реакторів станції, всі з яких зупинені, матимуть достатню потужність для необхідного охолодження.

Пошкоджена лінія електропередачі 750 кВ - єдина головна лінія електропередачі на ЗАЕС, що залишилася, порівняно з чотирма до конфлікту - була знову підключена сьогодні після 8 ранку за місцевим часом.  Наразі електропостачання здійснюється по лінії 750 кВ без зовнішнього резервування.

"Останнє відключення зовнішнього енергопостачання є ще одним нагадуванням про нестабільну ситуацію з ядерною безпекою та безпекою на станції, на яку можуть вплинути події, що відбуваються далеко від самого майданчика. МАГАТЕ продовжує робити все можливе, щоб допомогти запобігти ядерній аварії. Я також закликаю всі сторони не вживати жодних дій, які можуть поставити під загрозу завод", - заявив генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі.

На час відключення зовнішнього електропостачання було перервано роботу чотирьох головних теплонасосів одного з реакторів ЗАЕС - четвертого енергоблоку. В даний час агрегат переводиться з режиму напівгарячої зупинки назад у режим гарячої зупинки для виробництва тепла і пари для об'єкта та Енергодара. Решта п'ять реакторів залишаються в режимі холодної зупинки.

Це було перше повне відключення зовнішнього електропостачання ЗАЕС з 22 травня цього року.

Олена Архіпова

Війна

    Популярні

    Новини по темі

    У МАГАТЕ відреагували на 8 блекаут на Запорізькій АЕС

     • 36592 переглядiв