ukenru
u-lavrova-rozpovili-pro-propozitsiyi-nato-schodo-vidvedennya-viysk-po-liniyi-dotiku-alyansu-ta-rosiyi

У Лаврова розповіли про пропозиції НАТО щодо відведення військ по лінії дотику Альянсу та Росії

 • 25576 переглядiв

КИЇВ. 12 січня. УНН. Під час сьогоднішніх переговорів від НАТО сьогодні звучали пропозиції щодо відведення військ на певну глибину по всій лінії зіткнення Альянсу і РФ. Про це на брифінгу повідомив заступник голови МЗС РФ Олександр Грушко, передає УНН.

Цитата

Зазначимо, що Росія на це заявила, що Альянс для початку повинен скасувати "політику відкритих дверей" і дати гарантії про нерозширення на схід. 

"Нам говорять про те, що давайте відразу приступимо до якихось заходів з деескалації. Це і відведення навчань від кордонів зіткнення Росії-НАТО на якусь узгоджену глибину. Але для того, щоб притупити до цих заходів, треба хоча-б зафіксувати в незмінному вигляді цю лінію дотику.

Нагадаємо

Сьогодні в Брюсселі відбулося засідання Ради Росія-НАТО, на якому обговорювали ситуацію з безпекою в Європі, зокрема навколо України.

Контекст

17 грудня Росія направила США і НАТО пропозиції з безпеки в Східній Європі, які, на її думку, необхідні для ослаблення напруженості навколо України. До вимог Москви відносяться: заборона вступу України в НАТО, вето Кремля на розміщення військових сил НАТО в колишніх радянських республіках і припинення військових навчань поблизу її кордонів.

Радник Білого дому з національної безпеки Джейк Салліван в телефонній розмові з помічником президента Росії Юрієм Ушаковим заявив, що США готові вести переговори з Кремлем як безпосередньо, так і через Раду НАТО-Росія і по лінії ОБСЄ. Але Москва повинна зняти занепокоєння Заходу щодо нарощування її військового потенціалу на кордоні з Україною.

Генсек НАТО Єнс Столтенберг заявив, що Альянс отримав останні "пропозиції" Росії, і такий діалог повинен проходити в консультації з європейськими партнерами НАТО, такими як Україна.

Глава дипломатії Євросоюзу Жозеп Боррель вважає абсурдними умови, за яких так звані гарантії безпеки, яких вимагає Росія, обговорювали б без Європи. Боррель також заявив, що будь-яка дискусія щодо України в рамках діалогу з безпеки з Росією вимагає присутності Києва за столом переговорів.

Зі свого боку Київ заявив про своє бажання брати участь у консультаціях.

Зокрема, напередодні зустрічі делегацій з РФ і США глава МЗС України Дмитро Кулеба заявив, що" гарантії безпеки " Путіна щодо сфери впливу є неправомірними.

10 січня в Женеві відбулися російсько-американські переговори щодо "гарантій безпеки", яких вимагає РФ.

Українські Національні Новини

Політика