ukenru
u-kvu-zayavili-scho-opituvannya-u-den-golosuvannya-ne-peredbachene-viborchim-kodeksom

У КВУ заявили, що опитування у день голосування не передбачене Виборчим кодексом

 • 15928 переглядiв

КИЇВ. 13 жовтня. УНН. Проведення опитувань в день голосування суперечить Виборчому кодексу. Таку заяву зробили у Комітеті виборців України після анонсування Президентом Володимиром Зеленським опитування у день місцевих виборів 25 жовтня, передає УНН.

"Комітет виборців України занепокоєний ініціативою Президента України Володимира Зеленського щодо проведення всенародного опитування в день голосування на чергових місцевих виборах 25 жовтня. Процедура проведення всенародного опитування в день голосування не передбачена Виборчим кодексом України", - йдеться у заяві.

У КВУ нагадали, що на початку вересня схожі ініціативи вже розглядалися у Верховній Раді - законопроект №4043, яким пропонувалося дозволити ЦВК проводити опитування громадської думки у день виборів. "Цей законопроект не був ухвалений парламентом і був широко розкритикований профільними експертами", - вказали у КВУ.

"Станом на сьогодні є незрозумілим, які саме юридичні механізми можуть бути використані для проведення таких опитувань: хто проводитиме опитування, як визначатимуться питання, як відбуватиметься процедура голосування, опитування проводитиметься в приміщеннях виборчих дільниць чи за їх межами, які юридичні наслідки матимуть результати опитування. У разі залучення до проведення опитування членів дільничних виборчих комісій – це суперечитиме чинному законодавству", - вели далі у КВУ.

В організації зауважили, що Виборчий кодекс України чітко передбачає набір процедур, які використовуються під час проведення голосування на місцевих виборах, та визначає повноваження членів виборчих комісій.

"Враховуючи той факт, що до дня голосування залишається 12 днів, будь-яке додаткове навантаження на членів комісій потенційно може заблокувати виборчий процес", - наголосили у КВУ.

Окрім того, зазначили в організації, "варто врахувати, що загалом проведення подібних опитувань вимагає серйозної підготовки, в тому числі, щодо роз’яснювальної роботи серед громадян". "Виборці повинні мати достатньо часу для того, щоб зробити усвідомлений вибір щодо того чи іншого питання, а прихильники та опоненти різних варіантів відповідей повинні мати можливості для проведення агітаційної роботи серед громадян. У теперішніх умовах дотримання цих базових правил є неможливим і може розглядатися як маніпулятивна технологія та спроба впливу на результати голосування", - підсумували у КВУ.

Нагадаємо, раніше сьогодні Глава держави закликав прийти на місцеві вибори 25 жовтня та анонсував, що на них зададуть п’ять важливих питань.

Президент наголосив, що 25 жовтня на виборчій дільниці він хоче задати 5 питань людям, щоб дізнатися їх думку.

Як повідомляв УНН, остаточний формат оголошеного Зеленським всеукраїнського опитування ще визначається, водночас перше питання буде оголошено дуже скоро, можливо, вже сьогодні.

Українські Національні Новини

Політика