u-kmda-vidreahuvaly-na-zvynuvachennia-lubintsia-shchodo-vykorystannia-ditei-syrit-dlia-vyizdu-za-kordon

У КМДА відреагували на звинувачення Лубінця щодо використання дітей-сиріт для виїзду за кордон

 • 32093 переглядiв

Твердження Уповноваженого ВР з прав людини Дмитра Лубінця щодо київських посадовців, які нібито використали дітей-сиріт, щоб виїхати за кордон - ґрунтується на припущеннях і не підтверджується конкретними фактами. Про це йдеться в заяві Служби у справах дітей та сім’ї КМДА, передає УНН.

Деталі

У відомстві наголошують, що станом на 24 лютого 2024 року більшість центральних органів виконавчої влади виїхали з Києва. Тож перед столиця повинна була розв'язати питання щодо евакуації дітей, зокрема які були вихованцями центрів соціально-психологічної реабілітації та безпосередню відповідальність за яких несе держава.

В Службі у справах дітей та сім’ї підкреслюють, що ні в лютому, ні на початку березня 2022 року не існувало порядків та механізмів евакуації дітей.

Окрім того, в КМДА додають, що Міністерство соціальної політики, Національна сервісна служба та офіс Уповноваженого Верховної ради з прав людини не надавали жодних вказівок і рекомендацій щодо порядку подальших дій та способів евакуації дітей-сиріт. 

На початку повномасштабного вторгнення за допомогою Служби у справах дітей та сім’ї, за підтримки місцевої влади, евакуйовано в безпечні умови близько 1500 дітей-сиріт. У складі евакуаційної групи з центрів соціально-психологічної реабілітації дітей Києва виїхали в Німеччину 67 дітей, наразі продовжують перебувати в евакуації 30. Решта дітей влаштовані в сімейні форми виховання

 – резюмували в Службі у справах дітей та сім’ї.

Там пояснили, що місцева влада самостійно провела переговори з урядом Німеччини та винайдено можливість для евакуації дітей до міста Вупперталь землі Північний Рейн – Вестфалія.

А втім, вихованці центрів соціально-психологічної реабілітації дітей не могли бути евакуйовані у складі групи без професійного супроводу.

Саме тому була сформована група супроводжуючих осіб (психологи, вихователі, соціальні працівники, помічники вихователів, медики), які мали досвід роботи в дитячих колективах та мали бажання і навички для супроводу групи дітей в евакуацію.

Варто зазначити, що питання утримання і виховання дітей в Німеччині перебувало та продовжує перебувати на особистому контролі мера міста Вупперталь та Київського міського голови

- наголошують КМДА.

У відомстві підкреслюють, що здивовані питанням Лубінця про те "де діти". Як заявили в Службі у справах дітей і сім'ї, під час моніторингових візитів представникам офісу омбудсмена безперешкодно надана інформація про всіх без винятку дітей, які перебували або продовжують перебувати в евакуації.

Представники установи, яка прийняла наших дітей, вкрай обурені некомпетентною та зверхньою поведінкою представників моніторингової групи та відсутністю поваги до Уряду Німеччини, який понад 2 роки утримує наших дітей! Теза про схему для виїзду закордон та ухиляння родичів чиновників абсолютно маніпулятивна та необґрунтована

– наголосили в Службі у справах дітей та сім’ї.

Нагадаємо

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець заявив, що посадовці Служби у справах дітей та сім’ї міста Києва й Центру соціально-психологічної реабілітації дітей №1 міста Києва  нібито відправили своїх близьких родичів супроводжувати майже 70 дітей-сиріт до Німеччини. Лубінець заявив, що таким чином чиновники дали змогу своїм родичам втекти за кордон.

Популярні

Новини по темі

Дніпропетровщина: знищено ворожий дрон-розвідник

 • 21332 переглядiв

Спека загрожує врожаю рису та бавовни в Китаї

 • 18438 переглядiв