ukenru
u-chekhiyi-dvokh-meshkantsiv-zvinuvachuyut-v-uchasti-u-boyovikh-diyakh-na-donbasi-proti-ukrayini

У Чехії двох мешканців звинувачують в участі у бойових діях на Донбасі проти України

 • 14582 переглядiв

КИЇВ. 30 травня. УНН. Прокурор Праги Марек Бодлак повідомив про висунення обвинувачення громадянину Чехії та громадянину Білорусі, що постійно проживає в Чехії, за ст. 311 кримінального кодексу "трористичний акт" за участь у бойових діях проти України на Донбасі. Обом загрожує покарання у вигляді позбавлення волі від 12 до 20 років. Про це написав у Facebook посол України в Чехії Євген Перебийніс, передає УНН.

За інформацією Радіо Свобода, 11 травня прокуратура подала до Крайового суду в місті Чеське Будєйовіце обвинувачення проти громадянина Чехії у зв’язку з його участю в озброєному конфлікті на сході України в лавах підрозділів сепаратистів на зламі 2015–2016 років.

27 травня схоже обвинувачення подали до Міського суду в Празі проти громадянина Білорусі з правом постійного мешкання в Чехії у зв’язку з його неодноразовою участю в тому ж конфлікті в 2014–2016 роках. Покарання, передбачене Кримінальним кодексом Чехії, становить від 12 до 20 років позбавлення волі.

В обох випадках ідеться про обвинувачення в злочині, що його Кримінальний кодекс Чехії визначає як "терористичний напад".

За інформацією чеського агентства ČTK, наведені статті обвинувачення й їхні пункти, відповідно до Кримінального кодексу Чехії, чинного станом на початок 2017 року, означають, що обох чоловіків обвинувачують у злочинній діяльності у складі організованої групи. А "терористичний напад", за цим кодексом, – це чин, здійснений проти Чехії чи міжнародної організації – але при цьому чеське право надає захист від терористичних дій і іншим державам.

За даними Радіо Свобода, на Донбасі в лавах російських гібридних сил побували вже десятки громадян Чехії, де досить сильно працює російська і проросійська пропаганда й дезінформація, і деякі з них уже були засуджені до кримінальної відповідальності за тероризм.

Нагадаємо, бойовики на Донбасі продовжують нарощувати бойову підготовку.

Українські Національні Новини

Новини Світу