ukenru
u-bpp-vidreaguvali-na-zauvazhennya-do-zakonoproektu-pro-antikoruptsiyniy-sud

У БПП відреагували на зауваження до законопроекту про Антикорупційний суд

 • 8832 переглядiв

КИЇВ. 26 січня. УНН. До розгляду у другому читанні буде підготовлена така редакція законопроекту "Про Вищий антикорупційний суд", що влаштує міжнародних експертів. Про це сказав заступник голови комітету Верховної Ради з питань правової політики та правосуддя, член Ради з питань судової реформи Сергій Алєксєєв, передає УНН з посиланням на прес-службу БПП.

"Ми впорались і ухвалили необхідний пакет реформ і отримали візову лібералізацію. І я впевнений, так само буде і з антикорупційним судом. І до другого читання ми ухвалимо такий законопроект, що влаштує всіх міжнародних експертів", – сказав він.

С.Алєксєєв відзначив, що при формуванні спеціалізованого суду, яким є Вищий антикорупційний суд, умови конкурсного відбору суддів до нього не можуть відрізнятись від умов конкурсу до інших судів. 

"Це питання до юристів та експертів. На базі нашого комітету ми будемо спілкуватись з вітчизняними та міжнародними експертами та знайдемо компромісні рішення, щоб ми не ухвалили закон, який за рік може скасувати Конституційний суд", – наголосив нардеп.

Щодо питання юрисдикції ВАС, то Сергій Алєксєєв нагадав рекомендацію Венеціанської комісії. У п.35 висновку зазначається, що ВАС мають бути підсудні не тільки корупційні правопорушення, але і пов'язані злочини, зокрема, і такі, як зловживання владою або офіційним статусом, незаконне збагачення та відмивання грошей. Тому, звузивши підсудність справ ВАС виключно справами компетенції НАБУ та САП, ДБР вже не зможе звернутись до цього спеціалізованого суду.

"У цьому ж законопроекті ми не звужуємо юрисдикцію Антикорупційного суду виключно до справ НАБУ та САП. Якщо факти корупції виявило ДБР, вони мають подавати справи до суду, як і СБУ та інші органи. І це нормальна практика", – сказав він.

Нагадаємо, Сергій Алєксєєв заявив, що законопроект про Вищий антикорупційний суд має бути ухвалений у першому читанні на наступному пленарному тижні, а в цілому - ще орієнтовно за місяць. 

Українські Національні Новини

Політика