u-bolgariyi-stalasya-silna-pozhezha-na-skladi-zbroyi

У Болгарії сталася сильна пожежа на складі зброї

 • 1311695 переглядiв

КИЇВ. 25 червня. УНН. У Болгарії неподалік від міста Карнобат на збройовому складі, що належить компанії бізнесмена Омеляна Гебрева, у неділю сталася сильна пожежа. Про це повідомляє Болгарська служба Радіо Свобода, передає УНН.

Це другий великий інцидент на складі за останній рік. 31 липня 2022 року там же стався вибух боєприпасів. Розслідування поки не встановило його причин.

За словами Гебрева, нинішня пожежа спалахнула в ніч на неділю з незрозумілих причин – бізнесмен стверджує, що матеріали, які зберігалися на складі, не могли спалахнути самі по собі. При цьому прямо версію підпалу він не висунув.

Щодо вибухів 31 липня 2022 року Гебрев публічно заявляв, що він "на 100% упевнений" у причетності до них російських спецслужб. Пізніше він визнав, що прямих доказів цьому немає. Досі точно невідомо, чи призначалися боєприпаси з цього складу для України.

Колишній міністр внутрішніх справ Болгарії Бойко Рашков говорив, що вибухи навряд чи стали випадковістю. Політик мав на увазі твердження Гебрева про те, що він був отруєний "Новачком" навесні 2015 року. Бізнесмен стверджує, що до отруєння були причетні ті самі співробітники російського ГРУ (Олександр Мішкін і Олексій Чепіга - "Петров" і "Боширов"), що й до отруєння Сергія та Юлії Скрипалів у Лондоні у 2018 році та вибуху складу в Чехії у 2014-му.

Нагадаємо

На об'єктах, пов'язаних із Гебревим, який займався постачанням боєприпасів Україні, та на інших пов'язаних із військовою промисловістю об'єктах у Болгарії, у минулі роки також ставалися вибухи і пожежі. Вони почалися понад десять років тому і почастішали після анексії Криму 2014 року. Болгарська прокуратура веде розслідування, припускаючи, що за вибухами стоїть російська військова розвідка ГРУ. У січні вже колишній генпрокурор Іван Гешев повідомив ЗМІ, що прокуратура заочно висунула обвинувачення шістьом громадянам Росії у справі про російські диверсії на військових об'єктах Болгарії. Однак подробиць він не навів. Розслідування прокуратури в усіх цих справах поки не завершилися передачею їх до суду. Гебрев і болгарські журналісти звинувачують відомство в бездіяльності.

Українські Національні Новини

Новини Світу

    Популярні

    Новини по темі

    У Болгарії сталася сильна пожежа на складі зброї

     • 1311695 переглядiв

    YouTube закриває формат Stories. Коли і чому?

     • 1531729 переглядiв

    «Цей рік змінить правила гри» - Резніков

     • 1070726 переглядiв

    Генштаб: зусилля ворога зосереджені на трьох напрямках

     • 1345461 переглядiв