ukenru
u-baydena-povidomili-chi-ye-u-ssha-sviy-spisok-vimog-dlya-rosiyi

У Байдена повідомили, чи є у США свій "список вимог" для Росії

 • 36365 переглядiв

КИЇВ. 30 грудня. УНН. США, на відміну від Росії, мають список побоювань, і американська сторона поки що не має наміру виставляти їх на загальний огляд. Про це журналістам повідомив високопоставлений представник американської адміністрації, пише УНН.

Цитата

У посадовця запитали, чи є у США свій "список вимог" або інформація про те, як американська сторона має намір відповісти на вимоги Путіна.

"Я сказав би, що ми розробили досить детальний перелік наших побоювань. Ми маємо намір поділитися ним із російською стороною у відповідний момент. Більшість з цих побоювань добре відомі. Ми порушували їх, озвучували публічно протягом останніх місяців та років. І вони мають бути невід'ємною частиною будь-якого обговорення питань, що стосуються європейської безпеки та стратегічної стабільності", - відповів той.

Деталі

За словами представника, адміністрація вважає, що найбільшого прогресу можна досягти за столом переговорів, "сидячи один навпроти одного за зачиненими дверима" та у тісних консультаціях із союзниками та партнерами.

"Тому ми не маємо жодних планів публікувати документ чи проект угоди, як це зробила російська сторона. Ми підходитимемо до цього, ви знаєте, використовуючи наші власні методи, які значно більшою мірою спрямовані на безпосереднє спілкування з російською стороною в кімнаті, щоб вони добре розуміли, що нас турбує і які наші очікування щодо вирішення цих проблем", - заявив він.

Контекст

Сьогодні, 30 грудня, президент США Джо Байден проведе телефонну розмову з президентом Росії Володимиром Путіним, щоб обговорити низку тем, зокрема майбутні дипломатичні відносини з Росією.

Дзвінок відбудеться на прохання російської сторони.

Напередодні Держсекретар США Ентоні Блінкен провів телефонну розмову із президентом Володимиром Зеленським для погодження позицій.

Що було раніше

17 грудня Росія надіслала США та НАТО пропозиції щодо безпеки у Східній Європі, які, на її думку, необхідні для ослаблення напруженості навколо України. Вимоги Москви включають заборону вступу України до НАТО, вето Кремля на розміщення військових сил НАТО в колишніх радянських республіках та припинення військових навчань поблизу її кордонів.

Генсек НАТО Єнс Столтенберг заявив, що Альянс отримав останні "пропозиції" Росії, і такий діалог має відбуватися у консультації з європейськими партнерами НАТО, такими як Україна.

Радник Білого дому з національної безпеки Джейк Салліван у телефонній розмові з помічником президента Росії Юрієм Ушаковим заявив, що США готові вести переговори з Кремлем як безпосередньо, так і через Раду Росія-НАТО та по лінії ОБСЄ. Але Москва має зняти занепокоєння Заходу щодо нарощування її військового потенціалу на кордоні з Україною.

У Держдепартаменті США вказали, що Сполучені Штати планують розпочати переговори з Росією щодо гарантій європейської безпеки в січні, щоб знизити напруженість навколо України, спричинену розміщенням російських військових на її кордоні.

Українські Національні Новини

Політика