ukenru
turechchina-zasudila-podalshe-oslablennya-ssha-embargo-na-postachannya-zbroyi-kipru

Туреччина засудила подальше ослаблення США ембарго на постачання зброї Кіпру

 • 113409 переглядiв

КИЇВ. 17 вересня. УНН. Міністерство закордонних справ Туреччини в суботу «рішуче» засудило заяву США про те, що вони розширять рамки свого рішення 2020 року про відміну ембарго на постачання зброї на Кіпр. Про це пише Politico, передає УНН.

Раніше

Державний департамент США заявив у п'ятницю, що держсекретар Ентоні Блінкен зняв обмеження щодо торгівлі оборонними коштами для Кіпру на 2023 фінансовий рік.

Держдеп додав, що Кіпр «виконав необхідні умови відповідно до законодавства, щоб дозволити експорт, реекспорт та передачу оборонних виробів до Республіки на 2023 фінансовий рік».

Президент Кіпру Нікос Анастасіадіс у Твіттер привітав заяву США як «історичне рішення, що відображає стратегічні відносини, що ростуть, між двома країнами, у тому числі у сфері безпеки».

Деталі

Цей крок «суперечить принципу рівності двох сторін на острові», йдеться у заяві міністерства. Ця подія «ще більше зміцнить непримиренну позицію кіпрсько-грецької сторони, що негативно вплине на зусилля щодо врегулювання кіпрського питання, і це призведе до гонки озброєнь на острові, завдаючи шкоди миру та стабільності у Східному Середземномор'ї», - повідомили в Міністерстві закордонних справ Туреччини.

Там закликали США переглянути рішення та «проводити зважену політику щодо двох сторін на острові».

Міністерство Туреччини заявило, що «продовжить вживати необхідних заходів для існування, безпеки та спокою кіпріотів-турків усіма засобами».

Доповнення

Кіпр був розколотий внаслідок турецького вторгнення в 1974 році, викликаного коротким переворотом, натхненним греками. З того часу Кіпром на півдні управляє кіпрсько-грецька адміністрація, яку Анкара не визнає.

США ввели ембарго на постачання зброї у 1987 році, щоб сприяти возз'єднанню острова, і частково зняли його у вересні 2020 року. Втративши доступ до американської зброї, Кіпр звернувся до росії з проханням закупити ударні вертольоти Мі-35, танки Т-80 і зенітно-ракетні комплекси Тор-М1.

Українські Національні Новини

Новини Світу