ukenru
turechchina-ne-proti-rozshirennya-nato-ale-khoche-skoristatisya-tsim-v-svoyikh-interesakh-politolog

Туреччина не проти розширення НАТО, але хоче скористатися цим в своїх інтересах - політолог

 • 103128 переглядiв

КИЇВ. 25 травня. УНН. Туреччина не проти розширення Альянсу та вступу до нього Швеції та Фінляндії. Проте, ця ситуація дає можливість країні вирішити низку своїх проблем. Таку думку в коментарі УНН висловила політолог Олеся Яхно.

Цитата

"Це не стільки бажання заблокувати розширення НАТО. Туреччина не проти цього, не має такого змістовного несприйняття. Влада країни, розуміючи, що рішення по Швеції та Фінляндії може бути досить швидко прийняте, вирішила скористатися цією ситуацією та закрити комплекс своїх проблем", – вважає політолог.

Деталі

Перша вимога – це питання курдів, зазначила Яхно. Ердоган вимагає, щоб Швеція та Фінляндія не просто заборонили курдську робітничу партію, а щоб засудили прихильників партії взагалі, у тому числі в Сирії та Іраку. Вони хотіли, щоб Швеція і Фінляндія зробили це разом із країнами ЄС ще після подій 2019 року.

"Друга вимога вже до всього Альянсу – військові, які стосуються санкцій та експорту. Туреччина хоче зняття санкції із комплексу С-400 та відновлення експорту винищувачів F-35 та F-19", – повідомила політолог.

Нагадаємо

Президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган сказав членам парламенту від своєї партії в Анкарі, що він очікує, що країни-члени НАТО "розуміють" питання безпеки Туреччини на тлі заявок Фінляндії та Швеції на вступ до Альянсу.

Українські Національні Новини

Новини Світу